Ett levande julkort under marknadshelgen

Julmarknaden i Gammelstad är ett lika säkert jultecken som självaste tomten. Precis som vanligt infaller även årets marknad andra helgen i december. Och, jodå, tomten och tomtemor är på plats tillsammans med den tama renen Hilda.

Är du trött på stressen, konsumtionshetsen och alla måsten som liksom hör till de moderna julritualerna? Längtar du efter en genuint gammaldags jul?

Då är den traditionstyngda julmarknaden i Gammelstad precis vad du behöver. Den 7–8 december kan du andas lugnt, glömma stressen för en stund och bara vandra runt i vårt världsarv. Strosa bland upplysta kyrkstugor, i den medeltida stenkyrkan och inte minst bland hantverken hos de över 80 knallarna på friluftsmuseet Hägnan.

Tomtefar är så klart på plats i Gammelstad till helgen.

– Det kommer att finnas allt från kransar och tomtar till honung, tunnbröd, hantverk och återbruk. Vi försöker hålla hög kvalitet på de produkter våra utställare erbjuder, säger Jennifer Wikström, en av marknadsgeneralerna.

Sagovandring och eldshow

Årets marknadshelg ramas in av en invigning med tomtefar och tomtemor på lördagen och en avslutning med julkonsert i kyrkan med Alviks blandade kör på söndagseftermiddagen. Däremellan bjuds det på ett omväxlande program med ett innehåll för besökare i alla åldrar.

Du kan till exempel titta in till Storgården och få en inblick i hur gårdsfolkets julförberedelser såg ut på 1880-talet, gå på en sago- eller lyktvandring, se på eldshow med gycklargruppen Phire eller sjunga med i allsången i kyrkan.

– I år har vi också premiär för en fotoutställning om Gammelstad. Utställare är två italienare som numera bor utanför Jokkmokk och har producerat flera publikationer och internationella projekt kring kultur, natur och miljö. Nu visar de sina bilder av Gammelstad, säger Jennifer Wikström.

Hilda hälsar på

Tomtefar och tomtemor minglar runt med besökare i marknadsvimlet. Men årets kanske största stjärna är en nykomling, den tama renen Hilda som gärna hälsar på marknadsbesökarna.

– Hela kyrkstaden lever upp och blir som ett levande julkort. Vi har världens mysigaste miljö och det är ett perfekt tillfälle att hitta fina julklappar, säger Jennifer Wikström.

Här kan du se hela programmet för marknadshelgen.länk till annan webbplats

Renen Hilda kan du träffa under julmarknaden.

Text: Björn Hansson

Foto: Susanne Lindholm samt Anna-Lena Kaati
Video: Anna-Lena Kaati

03 december 2019

Logotyp