Fartfylld vecka på isbanan med skridskotävling och maraton

Denna artikel är från 2022. För uppdaterad information om 2023 års evenemang läs här Länk till annan webbplats..

 

För många har februari i Luleå kommit att förknippas med den holländska skridskotävlingen Schaatsen Grand Prix. I år ser vi fram emot mer skridskoåkning än något år tidigare när tävlingen utökas med ytterligare två lopp. Vi kan också se fram emot en lokal företagsutmaning och premiären för Luleå Sea Ice Marathon. Tillsammans vill arrangörerna återskapa Luleå on Ice.

Det legendariska Elvastadsloppet, Elfstedentocht, på 200 km får avsluta Schaatsen-helgen som hålls mellan 24 februari till 5 mars. Senast Elvastadsloppet kunde genomföras var 1997 och var egentligen planerat att hållas i Österrike 2021 men sköts upp ett år. På grund av landets ansträngda situation med covid-19 så beslutades sent i höstas att loppet skulle flyttas till Luleå.

­– Mästerskapet på 200 kilometer är hela anledningen till varför marathonåkare tränar. Det är det absolut längsta loppet i de holländska mästerskapen. Det här innebär ännu fler elitåkare, fler tävlingsstånd på isen och mer media på plats, säger Bram Smallenbroek som är projektledare för Schaatsen Luleå.

Oavsett vädret utlovas en del aktiviteter på Luleås isbana i vinter; skridskotävlingen Schaatsen Grand Prix och världens första maraton på havsis.

Luleås långa erfarenhet av att arrangera utomhusarrangemang vintertid i kombination med regelbundna avstämningar kring pandemisituationen tryggade arrangören att planera för genomförande istället för att ställa in. Att restriktionerna lyfts i Sverige den 9 februari gör att Bram Smallenbroek andas ut:

– Vi är väldigt glada att komma till Luleå igen. Det har varit en kamp de senaste två åren med pandemin. Ingenting är ju viktigare än människors hälsa men Holländska skridskoförbundets inställning har hela tiden varit att genomföra och att genomföra det så säkert som möjligt, säger Bram och fortsätter:

– Idrott påminner oss om att det är viktigt att vi håller oss friska, det är också en anledning till varför Schaatsen Luleå spelar roll. Och Luleå är med sin naturis, och stora kunskap om den, en möjliggörare. För oss är det ni har speciellt, det är inte något som man på andra ställen kan räkna med att hitta. Den djupa kunskap som isteamet på Luleå kommun har och bemötandet vi får är en av anledningarna till att det här är möjligt.

Världspremiär för Luleå Sea Ice Marathon

Bram Smallenbroek har arbetat med Schaatsen Luleå i fem år. Under den tiden har han startat föreningen Isbanans vänner, en skridskoklubb tillsammans med Luleåborna för att stimulera skridskoåkningen i Luleå och regionen. I år arrangeras i samarbete med Afry ett företagslopp där lokala företag tävlar mot varandra på en kortare sträcka. Hittills är ett sjuttiotal personer anmälda.

Med det lokala engagemanget som drivkraft har Bram Smallenbroek även inlett samarbete med besöksnäringsföretaget Explore Luleå som för första gången arrangerar Luleå Sea Ice Marathon den 26 februari. Loppet är världens enda maratonlopp på havsis. Sträckningar planeras på fem, tio, 21 och 42 kilometer. Fredag 4 februari kom beslutet från Icebug om att kliva på som officiell sponsor.

­– Bram och jag har pratat om att samarbeta i ett par år nu och att koppla på andra evenemang till skridskoloppet. Därifrån kom idén till ett löparlopp. Att springa på is är väldigt speciellt, det är helt flackt och att ha kontroll på ett underlag som du annars förknippar med halka gör att du får en annan slags närvaro. Det är bara din egen kropp och isen, säger Pontus Frank som driver Explore Luleå.

människor på isbanan

Luleå on Ice, här en arkivbild från 2017, var ett väldigt populärt evenemang som arrangörerna vill återskapa.

Lokala samarbeten och engagemang

Luleå Sea Ice Marathon ska bli ett årligt återkommande evenemang med målet att nästa år samla 2 000 deltagare från hela världen, för att om tre år dra 10 000. Pontus Franks vill också se ännu fler evenemang på isen i Luleå och ser gärna att konceptet Luleå on Ice, som Luleå kommun startade som ett event för Luleåborna för några år sedan återskapas och breddas till ett samlingsnamn för såväl lokala som nationella och internationella evenemang.

– Jag vill lyfta fram isen och öppna folks ögon för att vår havsis kan vara en arena för evenemang hela vintersäsongen. Med Luleå on Ice som gemensamt paraply så sitter vi på något helt unikt i Luleå, säger Pontus Frank.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Camilla Bondareva

Bild: Luleå kommun / Susanne Lindholm

Logotyp