Luleås långa erfarenhet av att arrangera utomhusarrangemang vintertid i kombination med regelbundna avstämningar kring pandemisituationen tryggade arrangören att planera för genomförande istället för att ställa in. Att restriktionerna lyfts i Sverige den 9 februari gör att Bram Smallenbroek andas ut:
– Vi är väldigt glada att komma till Luleå igen. Det har varit en kamp de senaste två åren med pandemin. Ingenting är ju viktigare än människors hälsa men Holländska skridskoförbundets inställning har hela tiden varit att genomföra och att genomföra det så säkert som möjligt, säger Bram och fortsätter:
– Idrott påminner oss om att det är viktigt att vi håller oss friska, det är också en anledning till varför Schaatsen Luleå spelar roll. Och Luleå är med sin naturis, och stora kunskap om den, en möjliggörare. För oss är det ni har speciellt, det är inte något som man på andra ställen kan räkna med att hitta. Den djupa kunskap som isteamet på Luleå kommun har och bemötandet vi får är en av anledningarna till att det här är möjligt.
Världspremiär för Luleå Sea Ice Marathon
Bram Smallenbroek har arbetat med Schaatsen Luleå i fem år. Under den tiden har han startat föreningen Isbanans vänner, en skridskoklubb tillsammans med Luleåborna för att stimulera skridskoåkningen i Luleå och regionen. I år arrangeras i samarbete med Afry ett företagslopp där lokala företag tävlar mot varandra på en kortare sträcka. Hittills är ett sjuttiotal personer anmälda.
Med det lokala engagemanget som drivkraft har Bram Smallenbroek även inlett samarbete med besöksnäringsföretaget Explore Luleå som för första gången arrangerar Luleå Sea Ice Marathon den 26 februari. Loppet är världens enda maratonlopp på havsis. Sträckningar planeras på fem, tio, 21 och 42 kilometer. Fredag 4 februari kom beslutet från Icebug om att kliva på som officiell sponsor.
– Bram och jag har pratat om att samarbeta i ett par år nu och att koppla på andra evenemang till skridskoloppet. Därifrån kom idén till ett löparlopp. Att springa på is är väldigt speciellt, det är helt flackt och att ha kontroll på ett underlag som du annars förknippar med halka gör att du får en annan slags närvaro. Det är bara din egen kropp och isen, säger Pontus Frank som driver Explore Luleå.