Friluftstips inför sommaren

Längtar du efter en sommar med camping och friluftsliv? Vårt Luleå tipsar om utrustning, kurser och vandringsleder för att du ska kunna njuta ute i naturen.

Tack vare allemansrätten har vi alla rätt att vistas i naturen, men det innebär också skyldigheter – att inte störa eller förstöra. Läs mer om allemansrätten i detalj på naturvardsverket.se.

Ari Hultqvist jobbar som guide och utbildar friluftsledare i Friluftsfrämjandet i Luleå. Han ger sina bästa tips för att tälta med barn. Favoritgosedjuret kan vara bra att ha med.

Vilken utrustning behövs?

Exakt vad du behöver för utrustning beror såklart på hur länge du ska vara ute i naturen och vad du ska göra. Men några bra grejer att ha med sig är:

  • kläder efter väder
  • bra skor som tål vatten
  • skavsårsplåster och andra slags förband om olyckan skulle vara framme
  • karta och kompass
  • mat, ett stormkök eller ved (ibland tar veden slut på iordninggjorda grillplatser)
  • vatten.

Tälta med barn – Ari tipsar

  • Köp inte det dyraste tältet så slipper du vara jättenervös över om det ska gå hål på det när barnen drar in sand och pinnar. Köp ett tält som är tillräckligt stort, de kommer springa in och ut och leka.
  • Är barnen inte vana vid att tälta, ta med deras favoritgosedjur så att tältningen blir lite mer som hemma.
  • Sätt inte upp för höga förhoppningar om att ni ska göra så himla mycket. Det kan hända jag bygger barkbåtar en hel förmiddag med barnen. Bara att få vara i naturen nära tältet är ofta tillräckligt. Man kan tro att det blir jättetråkigt men det behöver det inte bli.

Kurser i Luleå

  • Studiefrämjandet håller kurser om att vandra i fjällen för dig som planerar din första fjälltur.
  • Friluftsfrämjandet har aktiviteter för både barn och vuxna, gemensamma vandringar och kurser i kajakpaddling med mera.

Vandringsleder i Luleå

Det finns många fina vandringsleder kring Luleå. Här guidar vi dig till några av dem.

Bläsberget, Jämtön (4 km) Lätt

Det som tidigare var en ö har landhöjningen gjort till fastland som sträcker sig ut mot havet strax norr om Råneå. På den 4 kilometer långa rundslingan hittar du både klapperstensfält och sällsynta orkidéer. Hit kommer du enklast med bil, kör E4:an norrut från Luleå och sväng av vid trafikplats Jämtön.

Hertsöleden, Hertsön/Hagaviken (8 km) Lätt/Medel

Längs Hertsöleden kan du uppleva urskog nära staden. Leden är en rundslinga som går längs Hertsöträsket, upp på ett hällmarksområde och vidare till Hagaviken, som är en havsvik. Längs leden finns gott om grillplatser och vindskydd och från parkeringen till första raststugan finns en tillgänglighetsanpassad ramp. Gillar du att fiska finns både röding och regnbåge inplanterade liksom abborre och gädda som lever här naturligt. Kom ihåg att köpa fiskekort om du vill fiska.

Gammelstadsviken, Kyrkbyn/Porsön (8 km) Lätt/Medel

Här kan du vandra från Gammelstads kyrkstad genom Gammelstadsvikens naturreservat till Porsön. Längs leden har du chans att se de fåglar som håller till vid Natura 2000-området. Du kan ta dig dit och tillbaka med LLT-buss – det finns hållplatser både i Gammelstads kyrkstad och på Porsön. Den del av leden som går mellan parkeringsplatsen vid Haparandavägen och fågeltornet är dessutom tillgänglighetsanpassad för dig med rullstol eller barnvagn.

Fäbodaleden, Antnäs (10 km) Medel

Det här är en rundslinga med start och mål vid Ica-butiken i Antnäs. Längs leden ligger fyra fäbodar, där du kan uppleva livet vid fäbodvallen förr. Leden är väl skyltad och informationstavlor finns vid varje fäbod. Dessutom kan du se Antnäs-konstnären Gunnar Hanssons vackra träskulpturer längs leden – som den fina fjällkon vid Skärets fäbod. Till Antnäs kan du ta dig med Länstrafiken.

Solanderleden (220 km)

En 22 mil lång vandringsled i Norrbottens kustland som sträcker sig från Kallax i Luleå kommun till Jävre i Piteå kommun. På vägen passerar du flera fina natur- och kulturupplevelser som Ale kvarn, Kallax gårdsbutik, tallhedar och Bottenvikens kust. Vandringsleden är döpt efter Carl von Linné-lärljungen Daniel Solander, som var född i Norrbotten. Karta och mer information: solanderleden.se.

Fler leder hittar du på Visitlulea.se Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ellen Vikman

Foto: Harald Born och Luleå kommun

Logotyp