Glada vinnare i Bok & Bilds tävling för unga

Bok & Bilds novell- och konsttävling, som riktar sig till ungdomar mellan 16-25 år, är nu avgjord.
– Jag blev otroligt glad när jag fick veta att jag vunnit. Det var en fantastisk bekräftelse på mitt sätt att skriva och jag är glad över att jag kan nå ut med budskapet i novellen. Det gav mig också motivation att utveckla mitt skrivande i framtiden, säger Wilma Davidson, 19 år från Luleå, som vann novelltävlingen.

Vinnare i konsttävlingen blev Emilia Garberg, 16 år, från Antnäs. Hon tog hem segern med en oljemålning, en teknik som hon provade på för första gången.
– Det var superkul att vinna. Jag satt ensam kvar på skolan när jag fick beskedet och blev väldigt överraskad. Dessutom var det jätteroligt att få höra vad juryn tyckte om min tavla, berättar hon.

Emilia Garbergs oljemålning och Wilma Davidsons novell tog hem segern i Bok & Bilds tävling för unga.

För att få delta i tävlingen ska du, förutom att ha rätta åldern inne, även vara bosatt i Norrbotten. Vinnarna belönas med 10 000 kronor vardera. Dessutom kommer deras verk, tillsammans med några andra inlämnade bidrag, att komma med i Bok & Bilds antologi.

Vinnarna har utsetts av två jurys bestående av konst- och litteraturkunniga personer, bland andra Åke Broström, före detta kulturchef i Luleå kommun, och poeten David Väyrynen.

Juryns motivering – Wilma Davidsons novell:

I novellen Inte längre tyst leder författaren läsaren genom en dramaturgiskt välkomponerad berättelse om våldsutsatta kvinnor som hos varandra hittar trygghet och styrka för att våga berätta om våldet. Språket är moget, scenerna filmiska och karaktärsbeskrivningarna levande.

Inte längre tyst är en angelägen samtida skildring av ett samhällsproblem som fortfarande är alldeles för vanligt förekommande, men samtidigt en stridsskrift som – framför allt genom den artonåriga huvudpersonen Nellies trovärdiga karaktärsutveckling och handlingskraft – vill berätta att händelser som dessa också kan få hoppfulla slut.

Juryns motivering – Emilia Garbergs målning:

Demokrati kan kännas som en självklarhet när vi lever i en. Jag kan göra min röst hörd och visst lyssnar vi på barn och unga? När orden inte sägs högt får vi lyssna med fler sinnen. Bildkonst är ett sätt att kommunicera, förstå och bearbeta vår värld. Emilia har målat ett porträtt som väcker frågor om vi menar allvar med lyssnandet. Med fin måleriteknik där skuggorna lyfter fram blickens intensitet och blommans centrala placering accentueras, möter vi någon ansikte mot ansikte. I det mötet väcks frågor om röst, lyssnande och förväntningar


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Tora Garberg och Maria Davidson

Logotyp