Godissugna gäster i välbesökt världsarv i sommar

En summering av sommarsäsongen visar att världsarvet Gammelstads kyrkstad fortsätter att locka många besökare och att friluftsmuseet Hägnan och Visitor Center är populära besöksmål. Det visade sig också att årets besökare på Hägnan var ovanligt godissugna.

Under juni, juli och augusti hade Hägnan totalt 51 692 besökare.
– Det är färre besökare jämfört med ett vanligt år, men trots det har det varit en fin sommar på Hägnan. Det ordnades fler aktiviteter än vad vi kunde göra förra året. Efter den 15 juli lättade restriktionerna något och vi kunde ta emot fler besökare på gårdarna vilket var uppskattat, säger Karina Jarrett, enhetschef Friluftsmuseet Hägnan och Gammelstad Visitor Center.

Guidning i världsarvet Gammelstads kyrkstad i somras.

Det traditionella midsommarfirandet, som brukar äga rum på Hägnan, kunde på grund av restriktionerna inte genomföras. Dock gjorde man en midsommarfilm på Facebook som fick bra spridning.

Det första evenemanget på Hägnan sedan pandemin startade, den indiska kulturfestivalen i slutet av augusti, lockade 630 deltagare. Under arrangemanget kunde man uppleva både bollywooddans och traditionell indisk dans, indisk mat och hantverk med mera.
– Festivalen var välbesökt med tanke på att det var lite kyligt, säger Karina Jarrett.

Förutom den indiska kulturfestivalen så var djurvisningarna och barnpysselaktiviteterna mycket populära. Norrbottensteaterns visningar av föreställningen ”Den inbillade sjuke” utomhus på Hägnan var också välbesökta. Dessutom slog brödförsäljningen och Lanthandelns försäljning av godis rekord.
– Det gick åt så mycket godis i år att vi fick beställa hem mer pronto, berättar Karina Jarrett.

Visitor Center berättar om Gammelstad

Alldeles intill Nederluleå kyrka ligger Visitor Center som är informationsnavet i världsarvet Gammelstads kyrkstad. Här får besökarna information om kyrkstaden, man kan hämta broschyrer, kartor och har möjlighet att handla souvenirer. Dessutom arrangerar Visitor Center guidade visningar av Gammelstad och hyr även ut audioguider.

– Sommarens besökssiffror, drygt 16 500 personer när det gäller Visitor Center, är så klart betydligt bättre än de från 2020. Men de är fortfarande inte i samma nivåer som innan pandemin. Förra sommaren hade vi mycket svenska besökare men i år har vi sett att många utländska gäster har hittat hit igen. Som vanligt har det varit en hel del tyskar men i år har det även varit många fransmän, nederländare, italienare och spanjorer, berättar Jennifer Wikström, samordnare Gammelstad Visitor Center.

Det händer mycket även under hösten och vintern

I höst öppnar Visitor Center en ny utställning på ovanvåningen, men exakt när den invigs är ännu inte spikat.

– Den gamla utställningen var 20 år gammal och det var dags för en uppdatering. Vår nya utställning kommer att vara betydligt mer interaktiv och modern. Besökarna kommer att lära sig mycket om Gammelstad och dess historia på ett spännande och lättsamt sätt, säger Jennifer Wikström.

Antalet besökare under hösten och vintern har under de senaste åren ökat stort i Gammelstads kyrkstad. Visitor Center har öppet vintertid i stort sett dagligen.

– Vi fortsätter att erbjuda guidade visningar på utvalda dagar och tider och gäster har även möjlighet att hyra en audioguide och gå på guidning på egen hand. Allt går att boka i förväg via vår webb, visitgammelstad.se, säger Jennifer Wikström.

Höst- och vintersäsongen på Hägnan ser ut att bli som vanligt igen.
- Vi är smygoptimistiska, hoppas och håller tummarna för att det ska bli som innan pandemin. Vi planerar för en vintermarknad i år och redan nu kan man boka aktiviteter via webben för skola och grupper, avslutar Karina Jarrett.


FAKTA

  • Gammelstads kyrkstad har mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka.
  • Sedan 1996 finns Gammelstads kyrkstad på Unscos lista över världsarv omistliga för mänskligheten.
  • Vid kyrkstaden ligger även friluftsmuseet Hägnan med sina evenemang och idylliska område.
  • Läs mer och se öppettider i Gammelstads kyrkstad på: visitgammelstad.selänk till annan webbplats

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Visitor Center och Pixabay

Logotyp