Hittaut i historisk tappning

Orientering med en 200 år gammal karta, går det? Javisst, om du är i Gammelstads kyrkstad där inte så mycket förändrats de senaste århundradena! Hittaut Luleå drar nu igång för sommaren och bjuder på en specialversion för att fira jubileumsstaden Luleå.

Idag, 28 maj, drar Folkhälsoprojektet Hittaut igång Länk till annan webbplats.. Med papperskarta eller app kan du söka checkpoints runt om i Luleå. Nytt för i år är området vid Gammelstads kyrkstad som bjuder på utmaningar i form av en 200 år gammal karta.

– En stor del av Kyrkbyn ser likadan ut idag som för 200 år sedan men man har också en modern karta till hjälp. Båda kartorna är en grafisk avbildning av verkligheten men 1817 års karta bjuder på ett personligt, vackert och konstnärligt verk, säger Maria Holmberg, Bergnäsets AIK Orientering.

I sommar kan du upptäcka kyrkstaden med en 200 år gammal karta, något som Doris Holmberg redan hunnit testa.

Populär tjuvstart

Kartor finns på Visitor Center Gammelstad vid Kyrktorget. Redan för en vecka sedan tjuvstartades den historiska delen av Hittaut med tio checkpoints. Och trots snöglopp och kallt väder hade 350 personer letat sig fram i kyrkstaden under helgen.

– I dag släpper vi 135 checkpoints i våra centralare områden samt ett nytt område i Kallax. Senare i sommar fyller vi på med ytterligare nya utflyktsområden i Råneå, Mattisberget och Tjuvholmssundet. Vår förhoppning är att deltagarna ska vidga sina vyer i närområdet och hitta nya smultronställen att återkomma till, säger Maria Holmberg.

12 varv runt jorden

Hittaut, som i Luleå arrangeras ideellt av Bergnäsets AIK Orientering, OK Renen och Gammelstads IF, har under åren blivit riktigt populärt i kommunen. I fjol hittade Luleå ut som aldrig förr då över 5 300 registrerade deltagare tillsammans rörde sig en sträcka motsvarande 12 varv runt jorden.

Oavsett om man rullar, går, lunkar eller springer finns tillgängliga checkpoints att hitta.

FAKTA Hittaut Luleå

  • Hittautkartan finns i pappersform och digitalt. Papperskartan delas ut i brevlådan till alla hushåll inom kartområdet. Dessutom kan man hämta kartan på Turistcenter i Kulturens hus eller Visitor Center i Kyrkstaden.
  • Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsgrader, där grön är lättast och svart svårast.
  • En checkpoint är en aluminiumstolpe med rosa hittautdekal. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser.
  • Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen. Hittaut är gratis och arrangeras på 87 orter runt om i Sverige.
  • I appen hittaut och på hemsidan har du tillgång till alla hittaut-orters kartor Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Maria Holmberg

Logotyp