Idrottsanläggningar öppnar med begränsningar

Den 25 januari öppnar Luleå kommun sina idrottsanläggningar igen för föreningarnas träning, men med anpassningar till pandemilagen och de nationella allmänna råd som fortfarande gäller.

Innan jul rekommenderade regeringen att bland annat idrottsanläggningar skulle stängas till den 24 januari. Nu närmar sig det datumet och Luleå kommun planerar att öppna idrottsanläggningar för föreningar igen. Dock med begränsningar.

– Enligt pandemilagen har vi räknat på hur många personer som samtidigt får vara i respektive anläggning. Vi har även tagit hänsyn till arbetsmiljö, rådande pandemiläge och byggnadernas utformning, eftersom kringytorna ofta är i trånga passager, säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef Idrott och friluftsliv Luleå kommun, och fortsätter:

– Därför kan vi inte bara att ta hela lokalytan och dela på tio. Till det kommer även vårt ansvar att verksamheten ska ske på ett smittsäkert sätt.

Snart kan viss träning återupptas i Luleås inomhusanläggningar.

12-60 personer

Generellt innebär det att mellan 30 och 60 personer kan vistas samtidigt i en idrottshall, 12 i en gympahall och 30 i en ishall. För badhusens del gäller mellan 75 och 33 personer, beroende på badhus. Här är en lista över kommunens anläggningar och vilket maxantal de har från 25 januari.PDF

Vilka maxgränser som ska gälla hallarna i Coop Norrbotten Arena är i skrivande stund inte klart utan beslutas efter samråd med Luleå hockey.

Att begränsningarna följs är på föreningarnas och individens ansvar.

Föreningsansvar

Även om nu viss träning kan komma igång igen så gäller det för föreningarna att fortsätta jobba med smittsäkerheten.

– Jag förstår absolut behovet av att träna. Men pandemin pågår och varje förening måste kolla med sitt specialidrottsförbund vilka rekommendationer som gäller för dem, säger Patrick Zetterkvist.

Öppningen av idrottsanläggningar och bad gäller enbart för föreningar och skolans simundervisning. När allmänheten åter kan få nyttja kommunens idrottsanläggningar är inte beslutat än utan mer information om det kommer senare.

FAKTA Pandemilagen och rekommendationer

 • Pandemilagen säger att maxantal ska finnas på exempelvis idrottsanläggningar så att alla besökare har minst tio kvadratmeter var.

 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man inte ordnar eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av elitidrott eller enstaka tävlingar eller matcher för barn födda 2005 och senare.

 • För att personer födda 2004 eller tidigare ska kunna träna bör de enligt Folkhälsomyndigheten:
  • hålla avstånd till varandra
  • inte dela utrustning med varandra
  • när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus
  • undvika gemensamma omklädningsrum
  • resa till och från aktiviteten individuellt
  • utföra aktiviteten i mindre grupper
 • Fortfarande gäller även det personliga ansvaret om att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma vid minsta symtom

Text: Therese Hedman

Foto: Pexels

Logotyp