Isbanan stänger och andra roligare vårtecken i skärgården

Idag, den 17 april klockan 12.00, stänger Luleå kommun officiellt den omåttligt populära isbanan för säsongen 23/24. Många, såväl Luleåbor som tillresta, tycker att det är tråkigt eftersom isbanan erbjuder så fina möjligheter till stadsnära friluftsliv och motion.

– Å andra sidan så är stängningen ett säkert vårtecken! Nu får vi passa på att njuta av våren innan den efterlängtade skärgårdssommaren tar vid, säger Sanna Makslahti på Luleå turistcenter i Kulturens hus.

Isbanan stänger och vintern blir till vår och sommar. Gråsjälören, på bilden, är ett av många populära utflyktsmål i Luleå skärgård – främst vintertid men även under sommaren.

Isbanan öppnade rekordtidigt denna säsong på grund av gynnsamma väderförhållanden. Den första etappen var igång redan den 28 november. Nu har isbanan dock sett sina bästa dagar och isen har under den senaste tiden försämrats i rask takt. Luleå kommun ber alla att av säkerhetsskäl respektera stängningbeslutet.

Precis som vanligt har det varit många olika evenemang ute på isen denna säsong, till exempel skridskotävlingen Schaatsen, turneringen Arctic Pond Hockeygames, våffelservering på Gråsjälören, konstevenemanget Luleåbiennalen och Luleå on Ice. Isbanan fyllde dessutom 20 år i år vilket också har uppmärksammats.

– Den preparerade banan ger både nytta och nöje till besökarna. Inte minst är den bra för turismen och folkhälsan i Luleå då många använder sträckan som promenadstråk och utflyktsmål. Det är så klart svårt att säga exakt hur många som nyttjar isbanan, men det rör sig troligen om minst ett par hundra tusen sett över hela säsongen, säger Lars Mandahl på Luleå turistcenter.

Misströsta inte – nu kommer våren

Perioden mellan det att isarna försvinner och att det blir öppet vatten kallas för förfallsperioden, vilket kanske inte låter som någonting positivt. Men, precis som Luleå turistcenter flaggar för, så börjar nu en tid av förhoppningar och förväntningar inför den varmare årstiden.

Finns det då några andra säkra vårtecken i skärgården? Ja, så klart! Här följer tre exempel:

  1. Sälarna börjar kika fram och leka i vattnen. Särskilt området öster om Småskär brukar vara ett säkert observationsställe.

2. Flyttfåglarna återvänder. Under våren anländer många arter för att häcka i Luleå skärgård. Förutom de vanliga arterna av måsfåglar, svanar och gäss kan du få chansen att se exempelvis tobisgrisslor, smålom och gråhakedopping.

3. Runt om i kommunen avtäcks vinterförvarade båtar och rustas för säsongen i väntan på sjösättning. De allra ivrigaste brukar sjösätta så fort hemmahamnen har öppet vatten.

Passa på att boka stuga och kolla in den nya turlistan

Ytterligare ett säkert vårtecken är att turlistan för turbåtarna kommer ut. Den tryckta turlistan finnas att hämta på Luleå turistcenter i Kulturens hus från och med maj. Tiderna finns redan publicerade på www.lulea.se/skargard Länk till annan webbplats. och en utskriftsvänlig version kommer inom kort.

Via lulea.se/bokastuga Länk till annan webbplats. kan du boka Luleå kommuns skärgårdsstugor för övernattning på öarna Kluntarna, Brändöskär, Småskär och Junkön. De är bokningsbara året runt och väldigt populära så var gärna ute i god tid.

På kommunens hemsida kan du också läsa om de olika öarna och få information om till exempel säsongskort för gästhamnar.

 


Sanna Makslahti och Lars Mandahl på Luleå turistcenter ser framemot sommaren i Luleå skärgård.

Sanna Makslahti och Lars Mandahl på Luleå turistcenter ser framemot sommaren i Luleå skärgård.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Montage, Luleå kommun och Viveka Österman

Logotyp