Isbaneläget inför helgen

Fritt fram för promenader på hela isbanan. Extra provborrningar har gjorts och isen är i genomsnitt 25 centimeter, även under Bergnäsbron. Däremot är isen inte preparerad för skridskoåkning än.

I onsdags blev det dramatiskt under Bergnäsbron då en traktor gick igenom isen på grund av en plötsligt uppkommen spricka. Föraren tog sig ut torrskodd och efter det har extra provborrningar gjorts på hela isbanan för att se att den är säker för använda för promenader.

Fritt fram för ispromenader, även under Bergnäsbron

– Det är ingen fara att använda banan, även under Bergnäsbron. Där traktorn gick igenom var det en extremt lokal spricka som uppkommit över natten på en plats vi hade provborrat dagen innan. Vi har spärrat av det området, men det är helt säkert att gå från hamn till hamn, säger Glenn Robarth, enhetschef friluftsliv Luleå kommun.

Slipa banan nästa steg

Men än så länge är det promenader eller spark som gäller för isbanan. Just nu jobbar Luleå kommun med skoter för att platta till snön i Södra hamn och på så sätt få ut luft som gör att isen bygger på sig snabbare.

– När isen blivit lite tjockare kan vi gå ut med maskin och slipa banan för skridskoåkning. Vi hoppas kunna börja med det till veckan, säger Glenn Robarth.

Text och foto: Therese Hedman

Logotyp