Jörgen Gassilewski får Erik Lindegren-priset

Nu är det klart. 2021 års Erik Lindegren-pris på 200 000 kronor går till poeten och författaren Jörgen Gassilewski. Priset delas ut under den fjortonde upplagan av konst- och litteraturfesten Bok & Bild som går av stapeln 21-23 oktober på Kulturens hus i Luleå.

Motiveringen till valet av pristagare lyder:

”Erik Lindegrenpriset 2021 tilldelas Jörgen Gassilewski för ett långt och mångsidigt poetiskt författarskap. Särskilt i sin senaste bok – Ballongen – försöker han med en djup flerdimensionell närvaro utforska världen och varat, innan rumtiden skiktats, innan tolkningens sega socialitet hunnit lägga ett alltför tätt raster över den. Händelserna plockas isär och interagerar. Det är ytterst konkret, ytterst visuellt. Och samtidigt är det inte ”visuellt gripbart. // Ögat kan inte se någon skillnad. // Men känseln kan”.

Jörgen Gassilewski kommer till Bok & Bild och tar emot sitt pris.

Mer om Jörgen Gassilewski

Jörgen Gassilewski, född 1961 i Göteborg, debuterade med diktsamlingen ”Du” redan 1987. Som romanförfattare slog han igenom 2006 med boken ”Göteborgshändelserna” som handlar om kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg samma år. Jörgen Gassilewski är också utbildad bildkonstnär. Senast aktuell är han med diktsamlingen ”Ballongen” som släpptes så sent som i augusti.

Mer om priset

1992 instiftade Luleå kommun priset, som delas ut vartannat år, till Erik Lindegrens minne. Avsikten är att utmärka ett lyrikverk eller ett lyriskt författarskap som tillhör det konstnärligt mest intressanta ur de senaste årens svenskspråkiga produktion. Utmärkelsen är ett av Sveriges största lyrikpriser.

Mer om Erik Lindegren

Luleåsonen Erik Lindegren, 1910-1968, var författare, poet, översättare, litteraturrecensent och även ledamot av Svenska Akademien under 1960-talet. Han räknas som en av de främsta förnyarna inom den svenska modernismen.

FAKTA

  • Erik Lindegren-priset delas ut varannat år under Bok & Bild.
  • Avsikten är att utmärka ett lyrikverk eller ett lyriskt författarskap som tillhör det mest intressanta ur de senaste årens svenska produktion.
  • Erik Lindegren var från Luleå och räknas som en av de främsta förnyarna inom den svenska modernismen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Caroline Andersson Renaud och Luleå kommun

Logotyp