Jubileumsdag till hösten för 400-åringen

Vad vore ett 400-årsjubileum utan en jubileumsdag? Söndagen den 26 september planerar kommunen för tårtkalas, familjeaktiviteter och musik i både Hermelinsparken och nyrustade Stadsparken.

Tanken var först att jubileumsdagen skulle arrangeras under försommaren, men på grund av coronapandemin flyttas den till hösten.

­– Vi vill väldigt gärna kunna bjuda kommuninvånarna på en jubileumsdag, och hoppas att restriktionerna och vaccinationsläget i slutet av september tillåter det, säger kommunalråd Carina Sammeli.

Inget kalas utan tårta. På jubileumsdagen kommer det att bjudas på 400-årstårta som gymnasieskolans livsmedelsprogram ska baka.

Konceptet för jubileumsdagen går under arbetsnamnet ”Från park till park”, med aktiviteter i både Hermelinsparken och Stadsparken.

Familjefest i Hermelinsparken

I Hermelinsparken kommer fokus att ligga på familjeaktiviteter. Det blir bland annat 400-årstårta, barnaktiviteter i samarbete med föreningen VildaKidz, gycklarskola, käpphästrally, konstutställning med elever från Kulturskolan och historisk tipspromenad. Flera av aktiviteterna sker i samverkan med Norrbottens museum, som också visar sin 400-årsutställning.

Fem stycken träd ska planteras av utvalda personer eller grupper. Ett träd för varje hundra år samt ett för framtiden.

– En fin symbol och ett minne av jubileet som kommer vara beständigt under flera år. Vilka som får plantera jubileumsträden är lite hemligt än så länge, men jag kan berätta att det blir barn som planterar framtidsträdet, säger Susanne Lundblom som samordnar kommunens aktiviteter under 400-årsjubileet.

Sång och musik i nyrustade Stadsparken

Jubileumsdagens scenprogram ska ligga i Stadsparken. På den nya scenen blir det sång, dans och musik, och även ett musikquiz. Och så ett eller annat tal. Mer information och program kommer efter sommaren.

– Fram till dess kan jag tipsa om att gå in på vår 400-årswebb Länk till annan webbplats.. Även om coronapandemin har satt stopp för mycket som vi hade planerat, så finns det ändå en hel del jubileumsaktiviteter att ta del av. Bland annat digitala föreläsningar om Luleås 400 år och vår historiska rundvandring i centrum, Gammelstad och Råneå som du kan gå med hjälp av din mobil, säger Susanne Lundblom.

Luleå 400 år

  • Den 12 juli 1621 fick Luleå stadsrättigheter av Gustaf II Adolf.
  • Luleå kommun firar 400-årsjubileet under hela 2021.
  • Jubileumsdagen planeras till söndag 26 september.
  • Läs mer om 400-årsjubileet och aktiviteterna på lulea.se/400 Länk till annan webbplats..

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Illustrationer: Joakim Höggren

Logotyp