Kalas bland blommorna

I växthusen är luften tung och varm och perfekt för de små plantorna som står på tillväxt inför sommarens planteringar. De har ännu lite tid på sig. Det är inte förrän första veckan i juni som de ska vara klara att planteras ut och all plantering beräknas vara klar före midsommar. Håll utkik efter den historiska mini-tulpanfrossan och en modest hyllning till potatisen för att fira Luleå 400-år.

Luleå kommun har 2300 kvadratmeter växthusyta och redan nu det är full fart i Björsbyn där Luleå kommuns stadsträdgård håller till. Ett hav med nära 70 000 små plantor breder ut sig i många olika färger och former. Allt är planerat in i minsta detalj. Redan när parkerna förbereds för vintern och krukorna töms och ställs undan påbörjas arbetet med nästa års planteringar.

Växthusen i Björsbyn är fulla av små plantor som snart är redo att planteras ut. Först ut är penseerna.

Årets tema Kalas

Sedan 2014 har varje planteringsår ett eget tema. Parkens personal sitter varje höst och funderar och planerar inför nästa säsong. Deras vision är att deras planteringar ska skapa möjlighet till möten mellan människor. I år när det är viktigt att hålla avstånd mellan varandra är det än viktigare att gå ut i naturen och till våra parker.

Förra året var temat dans med fokus rörelse och gemenskap. Det är fortfarande ett viktigt tema men årets planteringar är istället Kalas med Luleås 400-årsjubileum som inspiration.

– Med årets tema Kalas vill vi leda tankarna till fest och historia när Luleå firar 400 år. Håll utkik efter den historiska mini-tulpanfrossan och en modest hyllning till potatisen, säger Anna-Marita Johansson, sektionschef på parkdriften vid Luleå kommun.

 

Det är många små plantor som ska tas om hand inför årets säsong.

Ett frö i taget sätts i stora såtråg.

De små plantorna skolas om i större krukor och är snart vackra blommor i parkernas planteringar.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Anita Sundberg

Logotyp