Kliv över tröskeln till svunna tider

Friluftsmuseet Hägnan ligger bara fem minuters promenad från kyrktorget i Gammelstad. Här är det, precis som i det intilliggande världsarvet, som att kliva över en tröskel till svunna tider – med gamla byggnader och naturen inpå knuten.

Tillsammans med kyrkstaden ger Hägnan med sina gårdar, stall och härbren en unik bild av hur det gamla bondesamhället och kyrkstaden hängde ihop.

Från början låg museet och många av dess byggnader på Gültzaudden i stan, men under 1970-talet flyttades det till sin nuvarande plats. Att det hamnade just där var ingen slump. Tillsammans med kyrkstaden ger Hägnan med sina gårdar, stall och härbren en unik bild av hur det gamla bondesamhället och kyrkstaden hängde ihop.

– Museiområdet är uppbyggt som typisk norrbottnisk radby och är tänkt att visa böndernas vardagsliv hemma på gården, mellan kyrkstadsbesöken, berättar Beatrice Norberg, antikvarie vid Hägnan.

"Museiområdet är uppbyggt som typisk norrbottnisk radby och är tänkt att visa böndernas vardagsliv hemma på gården, mellan kyrkstadsbesöken", berättar Beatrice Norberg, antikvarie vid Hägnan.

I dag är Hägnan ett av Luleås mest populära besöksmål med sina idylliska omgivningar och kulturhistoriska värde – inte minst sommartid då området vaknar till liv och bjuder in till gårdsliv för både stora och små.

Under sommaren är det många som besöker Hägnan.

Friluftsmuseet Hägnan

  • Kulturhistorisk lek- och lärmiljö som visar bondesamhället förr i tiden.
  • Sommaröppet 18 juni – 11 augusti, tisdag – söndag, kl 11.00 – 16.00.
  • Utomhusområdet kan besökas dygnet runt, året om.
  • Fri entré (ej särskilda evenemang) och många kostnadsfria aktiviteter.
  • Möjlighet att köpa lunch/fika på Kafé Fägnan.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Emelie Rubensson

Bild: Susanne Lindholm

Logotyp