Klubben som styr allt

Det går fort, kräver koncentration och en hel del träning. Luleå R/C Klubb bildades 1954 som MFK Jupiter – och är idag en av få modellsportklubbar där antalet medlemmar ökar. Klubbordförande Per Karlsson avslöjar varför.

Den 29 juni-7 juli anordnar Luleå R/C Klubb modellsportträffen Midnight Sun Fly-In för
tjugoförsta gången.

Vilka är ni?

– Vi är en samling individer, för närvarande 130 medlemmar, mellan 3-90 år som träffas för att köra radiostyrda bilar, flyg eller drönare. Vi sysslar både med träning och tävling, antingen på Luleå RC center eller i vår inomhusanläggning på Storheden.

Hur tävlar man?

– Det är ungefär som riktig motorsport. När det kommer till bilar är det bland annat flest varv på tid. Men det finns också terränglopp. Med flygen kan man tävla i bland annat combat eller konstflyg, med drönarna FPV drone racing.

Varför är det här så roligt?

– För att man aldrig blir nog bra. Själv började jag med bilar 1979. Efter några års uppehåll körde jag igång igen 2012. Nu har vi dessutom höjt nivån ett snäpp.

Hur då?

– Vi har satsat lite hårdare. Vi har prova på-utrustning för bilar, flyg och drönare, även datorbaserade flygsimulatorer. Det är en relativt stor sport i Sverige och Luleå är en av tre städer som går mot strömmen och ökar sitt medlemsantal.

Hur blir man en bra förare eller flygare?

– Träning, träning och träning. Det här är en koncentrations- och precisionssport. Många vill jämföra det med dataspel men det finns ytterligare en dimension, bilen eller flyget att funka också.

Text: Mariana Vnuk

Foto: Shutterstock

19 juni 2019

Logotyp