Konstnärer som ska fira Luleå 400 år

Under 2021 samverkar Luleå med tre andra städer som också fyller 400 år; Göteborg, Borås och Piteå, i konstnärsutbytet AiR 4x400 år. Varje stad har bjudit in konstnärer från respektive ort som under en vecka ska tolka stadens historia på en offentlig plats. I slutet av augusti kommer fyra konstnärer till Nytorget i Luleå och bjuder på allt från graffiti till textilkonst.

Konstnärerna är Shai Dahan, Borås, Ulrika Weinz, Piteå, Sofie Karlsson, Göteborg och Andréas Brännström, Luleå. De startar sitt arbete den 30 augusti och konstverken ska vara klara den 3 september.

Fyra konstnärer firar Luleå 400 år. Övre raden från vänster: Shai Dahan, Borås och Sofie Karlsson, Göteborg. Nedre raden från vänster: Ulrika Weinz, Piteå och Andréas Brännström, Luleå.

Varje konstnär kommer arbeta utifrån en ramkonstruktion i stål som bildar en kub på 2,5x2,5x2,5 meter. Temat blir Luleås 400-åriga historia. Kuberna kommer att stå på Nytorget på Storgatan i centrala Luleå. Det innebär att Luleåborna kommer att kunna följa konstnärernas arbetsprocess under veckan. Konstverken kommer även att stå kvar hela september månad.

Konstnärerna har redan träffats en gång och fick då en historisk föreläsning om Luleå och en nutidsorientering.

– Konstnärerna sitter just nu och arbetar fram idéer utifrån den information de har fått om Luleå och ska presentera sina skisser i slutet av juni. Vi vet att det kommer blir fyra helt olika kuber som kommer att presenteras av konstnärerna, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare på Resurscentrum för konst, Region Norrbotten, och initiativtagare till projektet samt projektledare för Luleås residens.

Tolkningar att se fram emot

Konstnärerna som är inbjudna jobbar med textil, graffiti, ljud, skulptur och bild.

– Det ska bli spännande att ta del av konstnärernas tolkningar av Luleå 400 år och extra roligt att Luleåborna kommer att kunna följa hur konstverken växer fram. Med tanke på att vi fått ställa in och flytta fram många jubileumsaktiviteter på grund av pandemin, så känns det bra att kunna bjuda på en härlig konstupplevelse med start i slutet av augusti, säger Susanne Lundblom, projektledare för Luleå kommuns 400-årsjubileum.

Presentation konstnärerna

Shai Dahan, Borås
Shai Dahan är född i USA och bor numera i Borås. Shai är gatukonstnär som arbetar med måleri, teckning, muralmålningar, illustrationer och skulpturer. Han har gjort muralmålningar i Sverige, Tyskland, England, Frankrike, Polen och nyligen målade han världens största Dalahäst i New York.

Shai har vunnit ett flertal utmärkelser, han har varit huvudtalare för TEDx och kan även titulera sig ambassadör för Borås. Trots att hans arbete sträcker sig bortom väggmålningar anser Shai att den offentliga konsten är fortfarande en av de viktigaste konstformerna i modern historia.

Hemsida: shaidahan.com Länk till annan webbplats.

Ulrika Weinz, Piteå
Ulrika Weinz har varit konstnärligt verksam sedan slutet av 80-talet inom en mängd olika konstnärliga genrer; kostym och scenografi, formgivning och illustration, smyckesdesign och som bildkonstnär.

Hon är också sångare, gitarrist och låtskrivare i bandet John Henry som är tvåfaldiga svenska mästare i country. Nästan inget medium är henne främmande och hennes konst, såväl som hennes musik, kommer ur förnuft och känsla i kombination med djupaste allvar och humor. Bland hennes uppdragsgivare finns Swedavia, Facebook och Dagens Nyheter.

Hemsida: weinzatwork.com Länk till annan webbplats.

Sofie Karlsson, Göteborg
Sofie Karlsson är textilkonstnär baserad i Göteborg. Hon har en kandidatexamen från Högskolan för Konsthantverk och Design. Hon har under de senaste åren medverkat i grupputställningar runt om i Sverige och visat sin konst på bla. på Hallands konstmuseum, tillsammans med Västsvenska mönster- och textilkonstnärrer (VMT) på Not Quite i Fengersfors och i badhuset Angered Arena i Göteborg. 2020 hade hon sin första separatutställning.

I Sofies verk är den mänskliga kroppen närvarande, både som metafor och fysisk form. I arbetet med olika naturfiber, främst sisal, jute och ull undersöks spänning och samspel mellan olika fibrer och dess egenskaper. Med avstamp i vävningens grundläggande principer arbetar Sofie både i vävstol och med fria vävkonstruktioner. Förutom vävning används olika knyttekniker, broderi, färgning och repslagning för att skapa volym, struktur och rörelse i hennes arbeten. Textila tekniker och material kopplat till historiska användningsområden är utgångspunkter för arbetet under vistelsen i Luleå.

Hemsida: sofiekarlsson.com Länk till annan webbplats.

Andréas Brännström, Luleå
Andréas Brännström är konstnär, lokalhistoriker och musiker, född i Ursviken, Skellefteå och verksam i Kyrkbyn och Luleå sedan 2020. Han är utbildad vid Umeå Konsthögskola och är idag med och driver konstnärsdrivna Galleri Syster.

Under ett flertal år liftade Andréas runt om i Europa som konstnär för att 2013 landa hemma i Västerbotten. Där var han en aktiv del i uppstarten av Rivhuset i Skellefteå och Umeå Kulturhus.
Under kulturhustiden startade han tillsammans med Ludvig Widman musikprojektet Bottenvikens Silverkyrka som 2020 kom att nomineras till både P3-Guld och ett Grammispris. Ljudet och musiken har en given närhet i hans skapande men han väljer själv att beskriva sitt skapande som fotografiskt, om än utan kamera.

FAKTA

  • AiR 4x400 år, Artist in Residence, är ett samarbetsprojekt och konstnärligt utbyte mellan Luleå, Piteå, Göteborg och Borås som alla fyller 400 år 2021.
  • Residens betyder att en konstnär/kreatör ges möjlighet att bo och verka på en plats under en tidsbegränsad period i ett specifikt syfte.
  • De första två residensen har genomförts i Piteå i februari och i Göteborg i juni. Efter Luleå är det Borås tur i oktober.
  • Samarbetspartners för AiR 4x400 år är Resurscentrum för konst i Region Norrbotten, Piteå kommun, Luleå kommun, Borås kommun, Textile Fashion Center Borås, Göteborg stad och Tillt.
  • Läs mer om Luleås 400-årsjubileum: lulea.se/400 Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och fotomontage: Resurcentrum för konst

Logotyp