Konstverk tar plats på isbanan

Nu är vindskydden ute på isbanan. Men denna säsong är det mer än bara vindskydd; Luleåkonstnären Fadlabis konstverk pryder tre av dem som en uppstart av Luleåbiennalen 2024.

Första delen av konstverket är klart, nu ska vindskydden även smyckas med kalligrafi.

Tre vindskydd blir konstverk

Vindskydden och eldstäderna är en välkommen plats för vila för många av isbanans besökare. Nu kommer man även kunna vila ögonen på konst runt isbanan. Luleåkonstnären Fadlabi utgår från sudanesiska traditioner att hedra personer som gått bort. Han vill väcka tankar om att värna om varandra och hyllar samtidigt sin mentor, den norska författaren Nils Amund Raknerud.

Verket heter Sadaqah Jariyah – On behalf of Nils Amund Raknerud och kommer växa fram under december då även kalligrafi ska placeras på de målade vindskydden.

Totalt är det tre vindskydd med konstverk som står vid nedfarterna till isbanan.

FAKTA Luleåbiennalen

  • 2024 års upplaga av Luleåbiennalen belyser de drastiska förändringar som pågår i Norrbottens natur och byggda miljö utifrån skärningspunkten mellan konst och arkitektur.
  • Luleåbiennalen äger rum i Luleå, Kiruna, Boden och Messaure 2 mars – 26 maj 2024.
  • Biennalens konstnärliga ledare är Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida.
  • Luleåbiennalen, som initierades 1991, är Skandinaviens äldsta konstbiennal och har sedan 2018 organiserats av Konstfrämjandet. Luleåbiennalen 2024 genomförs i samverkan och med stöd av verksamheter och aktörer i och utanför Norrbotten.
  • Läs mer om konstnären Fadlabi här Länk till annan webbplats. och om Luleåbiennalen här. Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Andreas Fagervall

Logotyp