Kryssningsfartyg anländer till Luleå

Under midsommarhelgen anländer det 177 meter långa kryssningsfartyget Birka till Luleås Södra hamn. Ombord finns ungefär 1 500 passagerare, och de välkomnas av bland annat Luleå Turistcenter.

– Vi jobbar för att Birka och andra kryssningsfartyg ska komma till Luleå. Det är nu fjärde året i rad som vi får besök av Birka, vilket visar att de känner sig väl mottagna hos oss, säger Marlene Bolstad, destinationsutvecklare på Visit Luleå.

När Birka anlände till Luleå förra året fyllde det ståtliga kryssningsfartyget upp hela kajkanten vid Södra hamnplan.

Birka åker från Stockholm via Härnösand och upp mot Luleå. Fartyget angör Södra hamn på midsommardagens morgon och vänder åter morgonen efter.

– Med tanke på att mycket är stängt på midsommardagen vill vi verkligen visa gott värdskap så att Birkagästerna känner sig välkomna. På kaj vid Södra hamn står därför Luleå Turistcenter och tar emot passagerarna. De delar ut en folder med karta på vad som är öppet i Luleå, både i centrum och i Gammelstad. I år har också fler verksamheter än i fjol öppet, vilket vi välkomnar stort, säger Marlene Bolstad.

Omsätter 1 miljon kronor i regionen

Under tiden som fartyget ligger vid kaj i Luleå erbjuds också passagerarna olika aktiviteter, bland annat utflykter till världsarvet Gammelstads kyrkstad, Treehotel i Harads, Jokkmokk, Kukkolaforsen och en kvällskryssning till Brändöskär.

– Ett kryssningsfartyg i Birkas storlek genererar cirka en miljon kronor till staden med omnejd. Då är allt inräknat som till exempel aktiviteter, shopping, mat och fika, berättar Marlene Bolstad.

Om Luleåborna vill se när det stora kryssningsfartyget anländer så är beräknad ankomsttid mellan klockan 08.30 och 09.00 på lördag. Och Marlene Bolstad ser gärna att många är med och välkomnar Birka.

– Det är en mäktig syn när ett kryssningsfartyg anländer. Och har man inte möjlighet att komma på lördag så kommer nästa kryssningsfartyg, Spirit of Discovery, till Luleå den 24 augusti. Vi har även flera kryssningsfartyg som kommer nästa år, avslutar Marlene Bolstad.

FAKTA

  • Kryssningsfartyget Birka är 177 meter långt och 28 meter brett.
  • Birka rymmer 715 hytter och cirka 1500 passagerare.
  • Ankomst Södra hamn: lördag 22 juni, ca kl 08.30–09.00
  • Avgång: söndag 23 juni, ca kl 09.00

Text: Susanne Lundblom

Foto: Visit Luleå, Helena Holm

17 juni 2019

Logotyp