Kyrkan som byggdes av folket

Nederluleå kyrka, som reser sig över bygden, är en mäktig syn. Den medeltida stenkyrkan tillhör världsarvet Gammelstads kyrkstad och är väldigt detaljrik. Ingenting under byggnationen lämnades åt slumpen.

Nederluleå kyrka ligger på en liten höjd i kyrkstaden och används än idag till förättningar av olika slag.

Nederluleå kyrka är byggd av natursten från trakten och bönderna från närområdet var i högsta grad involverade i bygget.

– När kyrkan invigdes enligt traditionen år 1492 var den troligen vitputsad, men i slutet av 1700-talet färgades den röd. Vid en restaurering 1954 knackades putsen bort och man behöll naturstenen som den var, säger Emelie Rubensson, turistinformatör på Visitor Center i Gammelstad.

Vissa ytterfönster och ytterdörrar ramas in av tegel och den uppmärksamme noterar att fönstren ser lite olika ut. Det beror på att man kompletterade med ett antal nya fönster under 1700-talet. Yttertaket pryds av ett svart kors, med en kyrktupp längst upp. Tuppen sattes dit 1801 och förgylldes senare. Den symboliserar vaksamhet för att leva ett kristet liv.

Inredning från olika epoker

Kyrkan var från början katolsk och inuti finns därför inredning från både den katolska och den protestantiska tiden.

– Här finns även mer nutida inslag, såsom den maffiga kyrkorgeln som byggdes av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad och invigdes 1971, säger Emelie Rubensson.

Till kyrkans äldsta inredning hör korbänkarna, dopfunten och triumfkrucifixet som hänger i valvbågen till koret. I koret finns målningar av Albertus Pictors skola. De kalkades över på 1700-talet men i början av 1900-talet togs de fram igen. Därför har de förlorat en del pigment.

– Altarskåpet, med snidade figurer som visar scener ur Jesu liv, är iögonfallande. Det tillverkades i Antwerpen under 1520-talet. På 1700-talet var skåpets dörrar dock i dåligt skick så nya tillverkades och det är dem vi ser i dag.

Grönt, rött och guld

Nils Jacobsson Fluur snidade predikstolen 1712. Den målades i svart och vitt med vissa omålade träpartier. Senare på 1700-talet tillkom de figurer av apostlarna som sitter runt predikstolens sidor och i samma veva målades den i de färger vi ser idag, det vill säga grönt, rött och guld.

Vid kyrkans västra gavel står ett vitputsat klocktorn från 1852. Högst upp på tornet finns inskriptionen ”Deo Gloria”.

– Det betyder ”Åt Gud äran” eller ”Äran åt Gud” på latin. I tornet finns två klockor, storklockan och lillklockan. Slagklockan som hör till tornuret klämtar varje kvart, säger Emelie Rubensson.

Tornet piffas till för att hålla ställningarna

För närvarande skvallrar byggställningar runt kyrktornet om att en uppiffning är på gång. Kyrktornet ska få ny pust och förhoppningsvis är arbetet klart till sommaren 2025.

Den nuvarande putsen höll bara i cirka 15 år, men förhoppningen är att arbetet denna gång ska utföras bättre så att den ska vara funktionell dubbelt så länge. Kyrkan har öppet som vanligt under renoveringen.

Källor: Visitor Center i Gammelstad och Norrbottens Kuriren 24-12-27.

 

Inuti Nederluleå kyrka.

Inuti Nederluleå kyrka.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp