Luffarvandring och lek under Hägnans sommar

Fler aktiviteter för barn (och busiga vuxna), gratis guidning av gårdarna samt chansen att testa på en luffarvandring är några av nyheterna för Hägnan i sommar. – Samhället förändrades i slutet av 1800-talet och många ställde sig utanför genom att exempelvis gå på luffen. Vi vill lyfta den delen av vår historia, men på ett lekfullt sätt, säger Erica Rönnbäck, museipedagog Hägnan.

En paus i gröngräset kan ingå i Hägnans luffarvandring som du kan prova på i sommar.

Den 18 juni öppnar friluftsmuseet Hägnan för säsongen med sommarcafé, evenemang, bondgårdsdjur och liv i gårdarna. Satsningarna på Barnens Hägnan fortsätter med barnens lanthandel, lekkafé och höhopp, men även Linnés lekboda som ska öppna i sommar.

– Där hittar man redskap och instruktioner för gamla lekar. Vi kommer även ha lek-och tävlingsdagar den 6-7 juli där familjer och vänner kan utmana varandra i klassiska lekar som hästskokastning och dragkamp, säger Hanna Ringbjer, museichef Hägnan.

Gör din egen luffarvandring

En av de stora nyheterna för i sommar är dock möjligheten att ge sig av på en egen liten luffarvandring med uppdrag. Varför väljer museet då att lyfta just luffarens liv?

– Precis som dagens gröna omställning pågick i slutet av 1800-talet en stor samhällsomställning i och med industrialiseringen. Men en hel del valde att gå på luffen istället för att jobba i fabriker. De levde dag till dag utan fast inkomst eller hem, säger museipedagog Erica Rönnbäck.

I Hägnans version får både vuxna och barn hämta ut ett start-kit med pinne och tygklut för att sedan ge sig av på området och utföra olika luffaruppdrag.

– Man kan lära sig luffarnas hantverk, hjälpa till med tvätten vid gårdarna eller lära sig om luffarnas hemliga språk, säger Erica Rönnbäck.

Fullt upp i sommar

I övrigt kommer det bland annat hållas gratis guidningar av Storgården samt Peri-Hanschagården torsdag – söndag. För att inte tala om evenemang som midsommarfirandet, Persmäss med husförhör, sommarmarknad och barnens loppis.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp