Luleå firade 400 år med kunglig glans i Stadsparken

Det fanns flera anledningar att fira: Luleå 400 år, invigningen av Stadsparken och ett kungligt besök. Att solen kom fram efter flera dagars regn var pricken över i:et. Jubileumsceremonin i Stadsparken den 26 september 2021 kommer nog många Luleåbor minnas som en solig dag värd att fira.

På grund av coronarestriktionerna var publiken begränsad till 500 personer, och de 150 sittplatserna tog slut fort när biljetterna släpptes. Under ceremonin som leddes av konferencier Eva Sundgren uppträdde Kulturskolans orkester Blåsningen, dansarna Marie Wårell och Erika Pekula Petterson och artisterna Britta Bergström, Eva Plumppu, Jonas Wassermann och Josef Love. Och så hölls jubileumstal.

Bordtennisspelaren Ingela Lundbäck visade kungaparet sin silvermedalj från Paralympics. Svipa för fler bilder från uppträdanden på scenen samt med LTU-forskarna Curt Persson och Roine Viklund som presenterade sin bok om Luleås första 400 år.

Talarna berättade lite om Luleås historia och satte stort fokus på de stora satsningarna inom grön industri som stundar i Luleå och regionen. Landshövding Lotta Finstorp är Luleåbo sedan februari och betonade i sitt tal vikten om att fira och reflektera på samma gång, att blicka bakåt och framåt:

– Vi ska växa så det knakar, vi är med att bidra till en hållbar värld.

Stort kalas nästa år

Det planerade tårtkalaset som fick ställas in på grund av pandemin kommer att bli av nästa år, lovade kommunalråd Carina Sammeli (S) och fortsatte:

– Inte alla parker har ett kungaträd. Trädet är en symbol för livet och ett växande Luleå. Idag har Luleå nästan 80 000 invånare och nu är vi redo för nästa steg. Satsningarna inom den gröna industrin kommer att leda till att många vill flytta hit. Vi siktar på 100 000 Luleåbor, så Luleå har fantastiska möjligheter.

Även Kung Carl XVI Gustaf riktade några ord i sitt tal om jubileumsträdet:

– Man kan inte tänka sig en bättre present för en 400-års-fest än ett träd. Ett samhälle frodas när gamla män planterar träd i vars skugga de vet att de inte kommer att få sitta.

bilder från jubileumsceremonin

En skogslönn, planterad med hjälp av Kungen och Drottningen, påminner framöver om 400-års-firandet. I mitten kommunens landskapsarkitekt Viktor Wäppling.

FAKTA Luleå 400 år

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Magnus Stenberg

Logotyp