Luleå + jul = Juleå

I år firar vi jul med familjen Knyckertz i teven, besöker tomtefamiljen i Stadsparken, träffar tomtefar i Gammelstad och lyssnar på julkonserten från Luleå. Med andra ord: Julen 2021 blir Juleå för hela slanten.

I år blir det Juleå för hela slanten, med julkalendern i Stadsparken, i teven, julkonsert och julmarknad(er).

Julkalender i Stadsparken

Årets julkalender i Stadsparken heter Den glömda julen. Tomtefamiljen är tillbaka för att fira en riktig jul tillsammans. Men vad gör man om bara en kommer ihåg hur julen egentligen ska firas? Julkalendern är en lekfull saga om det som kan få glömmas bort och det som är viktigt att minnas. Den spelas 1–23 december klockan 14, på julafton klockan 12.

Julkalender i Sveriges television

Barn runtom i landet (och kanske någon vuxen med) följer varje år SVT:s julkalender med spänning. I år kommer den delvis från Luleå. Den går under namnet ”En hederlig jul med Knyckertz” och spelades bland annat in i Luleå. Familjen Knyckertz är en tjuvfamilj och serien beskrivs som ”en varm och humoristisk julsaga som utspelar sig i en knasig tvärtomvärld.

Julmarknad i Gammelstad

Vill du uppleva en riktigt genuin julstämning, då är julmarknaden i Gammelstad något för dig. Här kan du träffa tomtefar, gå på sagovandring, lyssna på folkmusik, se hur julen firades förr i tiden och inte minst uppleva en traditionell julmarknad med noggrant utvalda utställare. Marknaden håller till den här helgen 4-5 december på friluftsmuseet Hägnan.

Julkonsert i TV4

Julen avslutas i Juleå med julkonserten i TV4 på julaftonskvällen. Konserten spelades in i slutet av november i kyrkan i Gammelstad. Medverkar gör artisterna Bo Kaspers Orkester, Tusse, Helen Sjöholm och Anna Stadling, Anna Bergendahl, Frida Öhrn, Kalle Moraeus och Philip Jalmelid. Julkonserten blir även en stämningsfull avslutning på 400-årsjubileet.

Lokal jul

Och du, köp gärna lokalproducerade julklappar och mat från en bonde i din närhet. Det som gynnar det lokala näringslivet gynnar oss alla i längden.

FOTNOT: Med reservation för ändringar efter rådande läge. Kolla www.vartlulea.se för aktuell information.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman, Katja Güth Laitila

Bild: Burban Studios/pressbilder

Logotyp