Luleå skärgård – fler än tusen öar att förälska sig i

Vill du uppleva sommaren på riktigt? Vistas nära naturen och njuta av såväl lugnet som av spännande äventyr? Då är skärgården rätt plats för dig.

I Luleå skärgård finns allt från djupa skogar och karga landskap till klipphällar, fiskelägen och långa sandstränder. Skärgårdsmiljön är som gjord för både avslappning och äventyr. Här väntar massor av olika öar som bjuder på lata dagar på stranden, bastubad, paddling, fiske, vandring, gamla fyrar, kapell, konst, fornminnen, fiske och mycket mer.

Du tar dig till exempelvis gästhamnar, grillplatser och bokningsbara skärgårdsstugor med turbåt, egen båt eller båttaxi. Vilken ö är din favorit? Ta reda på det i sommar! Bege dig ut och hitta ditt sommarparadis i skärgården. Kom bara ihåg att vara rädd om naturen. Djur- och växtlivet är lika unikt som det är känsligt.

Boka skärgårdsstuga med övernattning här: www.lulea.se/skargard

Hyr skärgårdsstuga och boka bastu

Luleå kommuns skärgårdsstugor finns för uthyrning på Junkön, Kluntarna, Småskär och Brändöskär. Sex öar stoltserar också med bokningsbara bastur. Dessa hittar du på Antnäs-Börstskär, Brändöskär, Hindersön, Junkön, Kluntarna och Småskär. Bastu bokas på respektive ö i anslutning till gästhamnen och är gratis.

Boka skärgårdsstuga med övernattning här: www.lulea.se/skargard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under sommaren körs rundturer till sex av de större öarna i Luleå skärgård.

Turbåt eller båttaxi

Under sommaren körs rundturer till sex av de större öarna i Luleå skärgård. På fredagar, under högsäsong, går det att få en heldag i skärgården då en tur avgår på morgonen och en på eftermiddagen. Mat och fika finns att köpa ombord på M/S Symfoni. Båttaxi kan bokas med Condor Shipping och charter med Laponia rederi och Biffen.

Gammal stenlabyrint på ön Kluntarna.

Riktigt gamla och välbevarade labyrinter

Norrbottens kustland är världens labyrinttätaste område. Det handlar alltså om forntida formationer som är byggnda av stenar på marken. Den äldsta är från 1300-talet. På Kluntarna finns totalt fem labyrinter varav tre ligger på platser som är lätta att komma åt. Dessutom finns labyrinter på Uddskär, Båtöharun, Strömmingsören och Rödkallen.

Njut av svamp, bär och grillning

Under sensommaren och hösten bjuder många av öarna på fin svamp- och bärplockning. Passa också på att njuta av vackra solnedgångar intill någon av kommunens grillplatser.

Brändöskär är en ö som många uppskattar på grund av den sällsamma och karga skärgårdsnaturen.

Fler pärlor i skärgården

Skvalpen/Sandgrönnorna har finfina stränder för den sol- och badsugne. Utan att överdriva så kan denna ö beskrivas som Luleås egna Hawaii, se bild nedan.

Miljön på Brändöskär för tankarna till Astrid Lindgrens ’’Vi på Saltkråkan’’. Du möts av karg natur, en Kristusstaty vid inloppetr och pittoreska fiskestugor.

Altappen, med sin vackra natur och spännande historia, är en perfekt ö för en dagsutflykt med kajak, kanot, egen båt eller båttaxi. Här fanns förr i tiden både såg- och järnverk.

Rödkallen ligger längst ut i havsbandet som en sista utpost mot Finland. På ön finns både en unik fyr av Heidenstamsmodell och ett kapell från 1700-talet. Sommaren 2023 byggdes dessutom en ny flytbrygga.

Skvalpen har numera växt ihop med Sandgrönnorna och här finns mycket fina badmöjligheter.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Viveka Österman och Helena Holm

Karta: Lisa Wallin

02 juli 2024

Logotyp