Midsommartips från 1885

Ingen midsommarstång, men väl tips på hur du kan se din tilltänkta i midsommarnattens magi. Det bjuder friluftsmuseet Hägnan på i årets digitala version av midsommarfirandet. Se bara till att du har en salt sill hemma…

Midsommar är ett av årets mest välbesökta arrangemang på friluftsmuseet Hägnan, men även i sommar ställs det fysiska firandet in på grund av coronapandemin. Istället bjuds firare in till Torpet år 1885, där mor Hulda förbereder midsommar och kommer med kloka råd, till exempel att sitta baklänges vid bordet och äta en hel salt sill.

– Midsommarnatten är i folktron de stora och dolda makternas natt då det var helt rätt tid att spå om framtiden, säger Lisa Lång, antikvarie på Hägnan (och även den som spelar mor Hulda).

Mor Hulda (Lisa Lång) levererar klokskap direkt från år 1885.

Ingen midsommarstång

I filmen får du också se hur våra kransexperter på Hägnan binder sina midsommarkransar med mattrasor, björkris och så klart sju sorters blommor. Men någon midsommarstång blir det inte.

– Midsommarstången har sina rötter i Tyskland och kom till Sverige i slutet av medeltiden. Men under 1900-talets början var den fortfarande rätt okänd i många delar av landet, utanför städerna, säger Lisa Lång.

Här i Vårt Luleås playkanal kan du se midsommarfilmen från Hägnan.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Therese Hedman

Logotyp