Nu drar Navet igång sin verksamhet

Många besökte smygpremiären av Navet, Luleås nya mötesplats för unga, i mitten av augusti. Nu är det dags att dra igång verksamheten på allvar med start på lördag den 12 oktober.

Vad kommer att hända på Navet framöver?

– Till en början kommer vi att arrangera olika aktiviteter, men syftet är att ungdomarna själva ska fylla huset med den verksamhet som de tycker är intressant. Vi tillhandahåller den här mötesplatsen, inspirerar och möjliggör för de unga att arrangera och delta, säger Jenny Ekerljung, verksamhetsledare.

Jenny Ekerljung, ny verksamhetsledare på Navet, öppnar dörrarna på lördag.

Drogfritt och tryggt för alla

Navet som ligger i SVT:s gamla lokaler på Kungsgatan i centrala Luleå, vänder sig till unga personer mellan 16-20 år. Mötesplatsen ska vara en trygg miljö för alla, det är drogfritt som gäller och öppettiderna är kvällstid fredagar till och med måndagar.

– Ungdomar i Luleå har tidigare fått berätta om sina behov av mötesplats och när det är mest intressant att det är öppet. Det har vi försökt att ta fasta på, berättar Jenny Ekerljung.

Navet innehåller bland annat ett café, scen för uppträdanden, biorum, en blackbox/lokal som lämpar sig för dans, musik, fotografering och filmning, loge/sminkrum samt ytor för till exempel kreativt skapande, sällskapsspel, häng, workshops och mycket annat.

Medskapande och inflytande

Medskapande och inflytande är ord som används i visionen för Navet och det är tillsammans med Luleås unga som verksamheten vuxit och ska fortsätta att växa fram. Namnet på mötesplatsen bestämdes till exempel genom en namntävling bland Luleåborna där juryn bestod av ungdomar.

Unga har även varit med som referensgrupper gällande inredning och marknadsföring och i somras jobbade ferieungdomar med att ställa i ordning och inreda lokalen.

FAKTA

  • Följ gärna Navet på Instagram navetlulealänk till annan webbplats och på Facebook Navet Luleå.länk till annan webbplats
  • Navet är Luleås nya mötesplats för unga mellan 16-20 år
  • Navet ligger på Kungsgatan 23 A i centrala Luleå.

Text: Marina Wikberg

Foto: Therese Hedman

08 oktober 2019

Logotyp