Nya tider på Luleå Golfklubb

En dyr sport där mycket tid och specifik klädkod premieras. Golfen har sedan länge brottats med fördomar men i Sverige jobbas det aktivt med att förändra bilden. På Luleå Golfklubb, världens nordligaste 27-hålsbana, har man kommit långt.

För någon som aldrig satt sin fot på en golfanläggning är det en helt ny värld som öppnar sig ute i Rutvik på Luleå Golfklubb. Här pratas det millimeter på gräset, vinklar i svingen och så det där med handicap. Krångligt för en novis men alldeles underbart för de 1 800 medlemmar som tillbringar otaliga timmar på ranchen.

Adam Wozniak, klubbchef och vd på Luleå Golfklubb.

Framför klubbhuset, ett rött ståtligt trevåningshus med fascinerande historia, hälsar Adam Wozniak, klubbchef och vd, välkommen. Klubben har tre riktigt fina år bakom sig och den positiva trenden med ett ökande antal fullvärdiga medlemmar tycks hålla i sig. Dessutom är klubben inne på sin tredje säsong med fokus på att göra verksamheten mer inkluderande. Som en av de första golfklubbarna i Sverige deltar de i Svenska golfförbundets jämställdhetsprojekt Vision 50/50.

– Vi ser idag att de svenska golfklubbarna i snitt har 27 procent kvinnor. Det är samma i vår klubb. Det är klart att vi vill att fler kvinnor ska känna sig välkomna. Vi vill vara inkluderande, här ska inte kön eller ålder spela någon roll, säger Adam Wozniak.

Projektet innebär att hela verksamheten ses över för att göra den attraktiv för både kvinnor och män, tjejer och killar. På Luleå Golfklubb har man kommit en bra bit på vägen med bland annat en jämställd styrelse, vilket är ovanligt i andra klubbar.

– Vi har sett över våra toaletter ute på banan, renoverat personalutrymmena med separata omklädningsrum och även byggt om hål för att anpassa dem bättre även för kvinnor. En kvinna slår generellt 25 procent kortare än en man, ändå är banorna på många golfklubbar byggda bara 10 procent kortare. Det är ett basfel som finns, säger Adam och fortsätter:

– Inom golf är dessutom utslagsplatserna uppdelade efter kön och det synsättet vill vi få bort. Vi försöker redan nu få våra medlemmar att välja utslagsplats efter nivå istället.

Är golfen ojämställd?

– Går vi tillbaka i tiden så definitivt. Det finns fortfarande vissa klubbar i världen där kvinnor inte får spela. Det sitter i väggarna även om vi ser stora förbättringar. Sedan tror jag det finns många förutfattade meningar om golfen också. Att det är dyrt, att du måste ha fina kläder och att det tar mycket tid. I Sverige är klädreglerna nästan helt borta. Hos oss är det kom som du är. Och egentligen är det en billig idrott. Vi har försökt att göra flexiblare medlemskap för att få fler att kunna spela. Förmånligt för barn och familjer. Sedan kan du komma hit och bara spela en halvtimme, eller hur många timmar du vill. Du väljer själv.

Det som utmärker Luleå Golfklubb är att de har tre olika men likvärdiga slingor. En parkbana, en skogsbana och en linksbana, alla med nio hål. De kan du välja att rotera på som du vill, vilket är en fantastisk tillgång enligt Adam.

Själv kom han till Sverige för drygt tio år sedan efter att ha jobbat som PGA professional på en toppklubb i hemstaden Adelaide i Australien.

– Min fru är från Luleå och när vi flyttade hit tänkte jag först att vi kanske skulle bli kvar i två-tre år. Men nu är vi fast. Innan flytten besökte vi stan några gånger och det är svårt att beskriva chocken när vi landade i november. Det var så mörkt och kallt. Jag var van vid livsstilen med shorts och t-shirt. Och så språket, jag kunde inte ens läsa på hyllorna inne på Kvantum, skrattar Adam.

– Vi hade mycket vänner vilket gjorde att det blev en lättare start. Och nu trivs jag mycket bra här. Det är klart att golfsäsongen är lite kortare men i Adelaide hade vi andra problem. Som tillgång till vatten. Jag måste faktiskt säga att jag gillar att det är en tydligare on- och offseason här. Människorna som kommer hit är mer taggade.

FAKTA: Luleå Golfklubb

  • Bildades 1955
  • Världens nordligaste 27-hålsanläggning med en parkbana, en skogsbana och en linksbana, alla med nio hål.
  • Har 1 800 medlemmar i åldrarna 6-90 år.
  • Säsongen sträcker sig från maj till oktober.
  • Luleå Golfklubb är en av de första golfklubbarna i Sverige som deltar i Svenska golfförbundets jämställdhetsprojekt Vision 50/50.
  • I Sverige finns ungefär 450 golfklubbar.

Text: Mariana Vnuk

Foto: Pär Bäckström

01 juli 2019

Logotyp