Nyinvigd utställning berättar om vårt världsarv

Den var tänkt att öppnas redan under förra året, men pandemin kom emellan. Nu är utställningen på Visitor Center i Gammelstads kyrkstad äntligen invigd och tillgänglig för alla som vill lära sig mer om vårt fina världsarv.

Besökare har sedan en tid tillbaka redan kunnat smyga in och kika på den nya utställningen, men den officiella öppningen ägde rum under måndagsförmiddagen den 2 maj. Det bjöds på dryck med tilltugg, klipptes band och hölls högtidliga tal av bland andra kommunalråd Carina Sammeli (S) och Kultur- och fritidsnämndens ordförande Emmeli Nybom (S).

Förhoppningen är att besökarna ska få en fördjupad upplevelse och ökad kunskap om Gammelstad, säger världsarvssamordnaren Erica Duvensjö.


– Jag brukar besöka världsarv när jag är ute och reser i världen. De brukar ha moderna och interaktiva utställningar och det känns jättehäftigt att vi i Luleå har det nu med. Dessutom är det toppen att den innehåller moment för barn och unga. Ja, den passar verkligen för hela familjen, säger Emmeli Nybom.

En trappa upp i det vackra tornhuset vid Kyrktorget, där Visitor Center huserar, hittar du den engagerande och inbjudande utställningen.

– Det känns jättekul att vi kan slå upp dörrarna på riktigt. Det tog längre tid än väntat, bland annat så blev tekniken rejält försenad på grund av covid. Men nu är vi i gång och samtliga inslag i utställningen fungerar som de ska. Vi hälsar alla välkomna att besöka utställningen som heter ”Gammelstad – Kyrkstad i världsarvsklass”, säger världsarvssamordnaren Erica Duvensjö, en av dem som under lång tid jobbat med projektet.

En modell i naturlig storlek

I utställningen får besökare, både på engelska och svenska, veta mer om Gammelstad genom tiderna. Roliga, interaktiva inslag varvas med textskärmar och mer traditionell utställningsteknik.

– Innehållet speglar mestadels Gammelstads historia, men här finns även inslag med anknytning till övriga världsarv. Som besökare får du också lite mer allmänt reda på vad en kyrkstad och en kyrkstuga egentligen är för någonting.

– Dessutom kan du uppleva hur det ser ut inne i en kyrkstuga, i en modell av naturlig storlek. Och inte minst så stiftar du bekantskap med musfamiljen Gammelstadsson, som framför allt guidar de yngre besökarna genom skridringen av kyrkstaden. Utställningen vänder sig nämligen till gäster i alla åldrar, säger Erica Duvensjö.

Ett arv att vårda

I Gammelstad samsas dåtid och nutid – och så även i utställningen. Med över 500 historiska byggnader, och en kyrkstadstradition som finns kvar än i dag, är kyrkstaden en både levande och lockande kulturmiljö. Och inte att förglömma, ett arv att vårda till nästkommande generationer.

Gammelstads kyrkstad är Luleås största turistmål och lockar stora skaror av gäster, från när och fjärran, varje år.
– Vi hoppas att den nya utställningen innebär att besökarna får en fördjupad upplevelse och ökad kunskap om Gammelstad, säger Erica Duvensjö.

Så passa på. Kolla in utställningen och lär känna Gammelstads kyrkstad. Ditt, mitt och hela världens världsarv. Fri entré – så klart.


Carina Sammeli och Emmeli Nybom är glada och stolta över den nya utställningen.

Carina Sammeli och Emmeli Nybom är glada och stolta över den nya utställningen.

I 20 år tjänade den förra utställningen på Visitor Center. Nu är den helt ersatt av en ny.

I 20 år tjänade den förra utställningen på Visitor Center. Nu är den helt ersatt av en ny.

Du kan gå in i en modell av en kyrkstuga i naturlig storlek.

Du kan gå in i en modell av en kyrkstuga i naturlig storlek.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg
Foto: Marina Wikberg och Susanne Lindholm

Logotyp