På tur i Gammelstadsvikens vackra natur

Fåglarnas favoritplats kan bli din också, om den inte redan är det. Upplev fina vandringsleder och härliga omgivningar i naturreservatet Gammelstadsviken.

Massor av fåglar av olika slag uppehåller sig vid Gammelstadsviken. Här finns även många grodor och andra spännande djur och växter. Trivs du också här?

Gammelstadsviken är en före detta havsvik som genom landhöjningen förvandlats till ett sjöområde. Det var farleden in till Luleå gamla stad, nuvarande Gammelstad. Leden börjar vid grusparkeringen på södra sidan av friluftsmuseet Hägnan och passerar platsen för den gamla hamnen. Här finns en skulptur föreställande ett fartyg och bara ett stenkast bort ligger Gammelstads kyrkstad.

Snattrande änder, grillning och bär

Platsen bjuder på fina leder, eldplatser, utsiktsramp, fågeltorn, dass och informationsskyltar. Det finns flera olika startpunkter till området och sträckan som går från Haparandavägen till fågeltornet är tillgänglighetsanpassad. Det är en fördel att ha med en kikare då över 200 fågelarter har observerats här, bland annat skäggdopping, snatterand, grönbena, hackspett och många skogs- och sångfåglar.

Området är 4,4 kvadratkilometer stort och det finns möjlighet till vandring, cykling och ridning. Den som
vill kan också stanna till och elda på någon av grillplatserna samt plocka bär och svamp.

Hur tar du dig till Gammelstadsviken?

Här hittar du information om hur du tar dig till området: www.lansstyrelsen.se/norrbotten/besoksmal/naturreservat/gammelstadsviken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källor: Staden som steg ur havet – Lars Elenius, lansstyrelsen.se och visitlulea.se

FAKTA

  • Gammelstadsvikens naturreservat bildades 1973.
  • Gammelstadsviken är dessutom ett Natura 2000-område och skyddas även av den internationella våtmarkskonventionen Ramsar.
  • Varje år häckar ett 80-tal fågelarter i området och ännu fler rastar här under vårflytten.
  • Självklart är det inte tillåtet att skräpa ner eller att skada växt- och djurlivet. Tänk på allemansrätten och var rädd om omgivningarna.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Marina Wikberg, Thomas Öberg och Luleå kommun

04 juli 2024

Logotyp