På vilket sätt kommer galenskapen att synas på Arkipelag?
Mari Wigren:
– Det här är min femte, och sista, restaurang som jag öppnar. Därför vill jag att Arkipelag ska rymma allting som jag inte vågat göra på mina andra restauranger. Att på riktigt experimentera med mat. Såser och pommes i all ära, men jag vill komma ifrån det här. Jobba med råvarorna på ett annorlunda sätt; koka spetskål i havsvatten och smaksätta gräddsås med grillad björkved. Få fram smaker med andra metoder än de traditionella.
Ni har ju båda väldigt gedigna bakgrunder inom restaurang- och entreprenörvärlden. Vad tar ni med er in i den här restaurangen?
Pia Huuva:
– Mari är stormen och är lugnet. Nejdå, skämt åsido! Jag stöttar till fullo Mari och personalen i deras mat-magi-skapande, och tillsammans ska vi forma ett nytt och gott besöksmål i Luleå.
Vad vill ni uppnå?
Mari Wigren:
– Slutmålet är att vara en av Norrbottens första restauranger som får en Michelinstjärna, och då krävs det ju en hel del. Det kommer bli den tuffaste utmaningen i livet. Jag sätter alltid höga mål för mig själv, och kan bli sur ibland! Men då är det bara att ta ett steg tillbaka, börja om och försöka hitta andra vägar.
En Michelinstjärna delas endast ut baserat på maten som serveras. Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen: kvaliteten på råvarorna, hantverket, personligheten, värde för pengarna och kvalitet över tid. 18 restauranger i Sverige har en eller flera stjärnor.