Pirater i skärgården – en riktig rövarhistoria

I dag behöver du inte se upp för pirater i Luleå skärgård. Men det sägs att ön Rövarn för länge sedan fick sitt namn efter just pirater.

Ön Rövaren ligger i Fjuksöfjärden och enligt sägnen höll pirater till här för länge sedan.

Enligt sägnen ska piraterna ha rövat kyrksilver från Nederluleå kyrka i Gammelstad och kanske slapp de undan rättvisan genom att fly ut i skärgården. Berättelsen har likheter med de sägner som finns om ryska plundrare och kapare i Östersjön som är daterade till cirka år 1400.

Är sägnen om Rövarn sann eller inte?

Ingen vet säkert eftersom det finns ont om källor. Gustav Vasa samlade under 1500-talet in all kyrkans egendom till sig själv och det innebar en slakt på skriftlig information. Dessutom brann en del av riksarkivet upp när slottet Tre Kronor eldhärjades 1697. Det är inte omöjligt att det här fanns brev från kyrkoherden i Luleå socken, Johannes Caroli (Carlsson), om var verksam under åren 1408–1425. Brevet kan i så fall ha innehållit bakgrunden till den spännande storyn om Rövarn.

Inga pirater i sikte. Enbart vacker och stillsam skärgårdsmiljö på denna bild från Rövarn.

Vågar du besöka Rövarn?

Hit går det inga turbåtar, men det går att ta sig dit med egen båt eller båttaxi. Ön ligger strax öster om Fjuksön i Fjuksöfjärden.

Källa: bottenviken.se och svenskakyrkan.se

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Pixabay och Helena Holm

04 juli 2024

Logotyp