Porsöns bibliotek nyöppnat
– nu ett folkbibliotek för alla åldrar

Vid lunchtid på fredagen återinvigdes Porsöns bibliotek i stadsdelens centrum. Biblioteket har varit stängt på grund av ombyggnationer sedan skolavslutningen, men nu är alla som vill ta del av böcker, evenemang och annat intressant välkomna till de nyrenoverade och utökade lokalerna.

Under invigningen talade bland andra Kultur-och fritidsnämndens ordförande Emmeli Nybom (S). Nytt är att biblioteket har gått från att vara ett barnbibliotek till en verksamhet för alla åldrar, där ledorden ”Mötesplats, Tillsammans och Demokrati” står i centrum.

Många besökte nyinvigningen av Porsöns bibliotek och fick bland annat avnjuta dessa godsaker.

Biblioteket har fått en betydligt större yta då man tagit över den gamla fritidslokalen som ligger i direkt anslutning till biblioteket.

– Trots att bibliotekets lokaler består av många olika rum försöker vi skapa en helhetskänsla i biblioteket, att det finns något för alla målgrupper. När vi tidigare bara hade plats för litteratur för barn och unga kan vi nu erbjuda litteratur för människor i alla åldrar, en tidningshörna, lånedatorer och studieplatser med mera, säger Sofia Lundmark, enhetschef, Porsöns bibliotek.

Hon fortsätter:

– Vi har också en hel del digitala satsningar som till exempel utlåningsbara surfplattor och en stor touchscreen som kan användas vid olika arrangemang. Självklart tar det ett tag att jobba ihop ett stort bokbestånd och få i gång både teknik och verksamhet men det är någonting som vi jobbar aktivt med.

Samarbete med föreningsliv och lokalsamhälle

Biblioteket vill kunna erbjuda olika evenemang, bland annat bokcirklar, föreläsningar, sagostunder och workshops.

– Målet är att samarbeta mycket med föreningsliv och andra aktörer i Porsöns lokalsamhälle. Exakt hur det ska gå till håller vi fortfarande på att sätta ramarna för, men det skulle kunna röra sig om att föreningar och andra aktörer som verkar på Porsön får låna våra lokaler och erbjuda olika evenemang. Det skulle kunna stärka lokalsamhället och Porsöns bibliotek som mötesplats på ett jättepositivt sätt, menar Sofia Lundmark. 

Fin utemiljö

Porsöns bibliotek får också möjlighet att förbättra utemiljön utanför biblioteket. Vid det så kallade ”Bibliotekstorget” kommer satsningen ”Upprustning Porsön centrum” att bygga upp ett trädäck, sittplatser, planteringslådor och träd. Uteplatsen ska kunna användas för många aktiviteter kopplade till biblioteket när vädret tillåter.

– Här skulle man till exempel kunna ha sagostunder, skapande aktiviteter eller arrangemang med teater och musik utomhus, säger Sofia Lundmark.

Biblioteket kommer att ha öppet måndagar, tisdagar och onsdagar klockan 9-14 samt fredagar klockan 9-13. Biblioteket ska även ha meröppet vid andra tider.

Och så till sist, de tre ledorden ”Mötesplats, Tillsammans och Demokrati”. Vad innebär de?

– Porsöns bibliotek och även våra andra folkbibliotek är otroligt viktiga mötesplatser, platser där människor möts, byter tankar och åsikter tillsammans. Bibliotekens läsfrämjande och demokratiska uppdrag är grundläggande för vår verksamhet men också något som är extra viktigt i dagens samhälle, avslutar Sofia Lundmark.

Just nu pågår mycket arbete även utanför Porsöns bibliotek, när hela Porsö centrum håller på att rustas upp. För mer information om vad som är på gång utomhus kan du kolla in Porsön i fokus på kommunens webb. Länk till annan webbplats.

 

Personalen har haft bråda dagar. Från vänster Ebba Johansson, Jennifer Tjärnström (som vanligtvis jobbar på Hertsöns bibliotek), Sara Johansson och Karolina Hallberg.

Personalen har haft bråda dagar. Från vänster Ebba Johansson, Jennifer Tjärnström (som vanligtvis jobbar på Hertsöns bibliotek), Sara Johansson och Karolina Hallberg.

Hamza Ahmed stod för musikunderhållningen.

Hamza Ahmed stod för musikunderhållningen.

Sofia Lundmark tar en liten paus under nyinvigningen.

Sofia Lundmark tar en liten paus under nyinvigningen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Marina Wikberg

Logotyp