Skärgårdsliv 2025, del 3: Klubbviken med Johan vid rodret

Han hade aldrig satt sin fot på Klubbviken, men när Johan Björklund till slut steg i land visste han att han kommit till en fantastisk plats i skärgården. Nu har han drivit anläggningen i snart 20 år.

Välkommen till Vårt Luleås artikelserie ”Skärgårdsliv 2025”. Låt oss inspirera och informera dig när det gäller Luleås fantastiska skärgård.

Artiklarna publiceras varje fredag under perioden 20 juni till och med 1 augusti. Texterna är hämtade från Sommarmagasinet som

går ut till alla invånare i Luleå kommun. Magasinet kan även hämtas på Luleå turistcenter i Kulturens hus. Glad sommar!

”Jag kör taxibåt, fixar disken och är en allt-i-allo på Klubbviken”, säger Johan Björklund som stjäl till sig tid för en pratstund mellan sysslorna.

Med papperskassarna fulla av kantareller stiger Johan Björklund i land vid Klubbviken.

– Var jag har plockat svampen? Nej, nej, sådant avslöjar man inte, skrattar Johan och tillägger att skärgården är full av skogens skatter.

I Klubbviken havsbads restaurang serveras bland annat en pizza med kantareller och det händer att svampen kommer ur krögarens egen skörd.

Johan Björklund är skärgårdsmänniska ut i fingerspetsarna, men det är den norra delen som alltid varit hans tassemarker.

– Under seglings-VM var vi på väg att stiga i land på Klubbviken, men det var fullt i båthamnen. Därför hade jag otroligt nog aldrig varit här när kommunen erbjöd oss på Brändö konferens att ta över driften av anläggningen.

Magisk solnedgång

När Johan fick se platsen var svaret ett omedelbart ”ja”. Här fanns ju en enorm potential, med ett bra läge, en fin sandstrand och gästhamn.

– Kvällarna är också en upplevelse. Att se solen gå ner i havet är magiskt vackert!

Johan säger att han ville locka en bredare publik till Klubbviken och började med att skapa en ”ordentlig meny med riktig mat”. Med det menar han bland annat stekt strömming med mos - en rätt som snabbt blev storsäljaren.

Restaurangen har också fått ett rejält ansiktlyft i samband med en renovering och här bjuds på temakvällar med skaldjur och trubadurer.

Från början var hela familjen involverad i verksamheten. Johans barn jobbade i alt från glasskiosken till serveringen. Anläggningen har gett sommarjobb till många av släktens ungdomar.

Missa inte urskogen!

– Flera av sommarjobbarna är också barn till öns stugägare. Ungdomarna har nära till arbetet. Nuförtiden är min dotter spindeln i nätet på Brändöns anläggning. Jag har hand om Klubbvikens havsbad och är här i princip varenda dag.

Johan, som hejar glatt på alla han möter, säger att man kan hitta honom i allt ifrån disken till vid rodret i taxibåten. Han är lite av en allt-i-allo på ön.

Men det är inte bara stranden, havet och den stekta strömmingen som är värda en resa till Klubbviken. I alla fall inte om du frågar Johan Björklund.

– Det finns fina vandringsleder på ön, med urskogar och vackra mosshedar. Här finns också en kilometerlång kullerstensås som är värd att upptäcka. Ta en tur ut i skogen! rekommenderar han.

”Klubbviken har skärgårdens bästa läge, med fin sandstrand och härliga vandringsleder i skogen. Kvällarna är också magiska, när solen går ner i havet framför en”, säger Johan Björklund.

”Klubbviken har skärgårdens bästa läge, med fin sandstrand och härliga vandringsleder i skogen. Kvällarna är också magiska, när solen går ner i havet framför en”, säger Johan Björklund.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

4 juli 2025

Logotyp