Sågverket grundades på Stensborg under 1890-talet och kom att leva vidare i 25 år framöver. Antalet anställda varierade men som mest försåg sågen 70 personer med arbete.
– Timret som användes kom till Stensborg via flottningen i älven och redan innan sågen byggdes fanns här en lastplats för trävaror. Den största delen av produktionen gick på export till Danmark, England och Norge. En betydande del sändes till Norge i form av stav som användes vid tillverkningen av silltunnor, säger Lars Mandahl på Luleå turistcenter.
Moderna och bekväma bostäder
Sågen uppfördes av Carl Palmgren den yngre och bolaget fick namnet Carl Palmgrens trävaruaktiebolag. Firman tog även över Svartö ångsåg och Meldersteins bruksegendom. Under denna tid skänkte Carl Palmgren även
den minsta klockan till Luleå domkyrka. Därefter hade sågen flera olika ägare och den siste var Gustaf Groth.
– På Stensborg fanns förutom sågverk, valsverk, kajer och upplag, även en butik och tre bostadshus för sågens personal. Byggnaderna ska för sin tid ha varit moderna med elektricitet och alla andra dåtida bekvämligheter. I slutet av 1920-talet drabbade dock lågkonjunkturen branschen och sågen lades ner.
Nära Södra hamn
Stensborg ligger bara ett stenkast, eller två, från Södra hamn och ännu närmare den mer kända ön Gråsjälören. Än idag finns rester från sågverksepoken kvar på Stensborg i form av spinkvedskajer och en del grunder. Spinkveden användes till kajer och för att utöka öns yta, så mänsklig interaktion har påverkat öns utformning.
– Även på andra öar, till exempel Altappen och Hindersön blomstrade industrin en gång i tiden. Dessa öar är populära utflyktsmål med bryggor, grillplatser och tordass. Vedbodar finns på Stensborg och Hindersön. Turbåtstrafiken går till Hindersön. Till Altappen och Stensborg gäller egen båt eller båttaxi, säger Lars Mandahl.
Källor: Din egen lots till Luleå skärgård (Hederyd, Wallin och Westerberg), Norrbottens-Kuriren 1883 och riksarkivet.se.