Skärgårdsliv, del 2: Möt hamn- och stugvärdarna Vera och Ylva

Ett litet äventyr. En idyll. Skärgården på riktigt. Vad är det som är så fantastiskt? Jo, sommarjobbet som hamn- och stugvärd på Junkön, enligt gymnasietjejerna Vera Edström och Ylva Rönnbäck.

Det är en solig morgon i augusti. En dag som gjord för att vara ute i skärgården. Vi åker med Luleå kommuns arbetsbåt Slit från Strömören i Svartöstaden utanför Luleå ut till Junkön, en resa på cirka 20 minuter.

Vera Edström och Ylva Rönnbäck trivs på idylliska Junkön.

Det är Elin Aunes som rattar oss rätt bland vågorna som för närvarande är lugna och beskedliga.
– Mitt arbete går bland annat ut på att handleda våra hamn- och stugvärdar, förse dem med arbetsuppgifter och se till att de får den hjälp och stöttning som de behöver. I år har vi totalt 24 stycken hamn- och stugvärdar, alla i gymnasieåldern. De är väldigt driftiga och självständiga, vilket så klart underlättar mitt arbete, säger Elin, arbetsledare för hamn- och stugvärdarna.

Pittoresk fiskehamn

Efter en stillsam båttur lägger vi till vid Junköns pittoreska fiskehamn. Det är lugnt vatten och blåser inte nämnvärt. Vera och Ylva möter oss och tillsammans hjälps vi åt att bära proviant som Elin har tagit med sig från fastlandet. Därefter berättar Vera och Ylva vad de ägnar sig åt om dagarna.

– Som hamn- och stugvärdar möter vi alltid upp de gäster som kommer med turbåtarna och egen båt, hälsar dem välkomna och informerar om var sevärdheter och faciliteter finns här på Junkön. De som kommer med egen båt missar vi ibland av naturliga skäl, men så fort vi får syn på dem hälsar vi dem så klart välkomna, säger Ylva.

En lycka att få vara i skärgården

När Vera och Ylva såg att Luleå kommun skulle anställa hamn- och stugvärdar bestämde de sig för att söka uppdraget. Värdarna tillsätts parvis om två och det passade bra för tjejerna som går i samma klass på gymnasiet.

– Allt med jobbet fungerar jättebra. Vi har fått in bra rutiner och det är en lycka att få vara i skärgården. Jag har varit en del i skärgården förut, men inte så jättemycket. Det känns knappt som ett jobb för det är så härligt att vara här, säger Vera.

Arbetet innebär mycket frihet, men också en hel del ansvar. Det ska hållas rent och snyggt i bastun, duscharna och på toaletterna, gästerna ska tas emot och dessutom ska tjejerna sköta cafét, kiosken och skärgårdsmuséet som ligger i Junköns fiskehamn. De har även hand om försäljning av säsongskort och gästhamnsbiljetter. Stuggästerna ska själva städa sina stugor, men självklart kontrollerar värdarna så att detta är gjort på ett ordentligt sätt. Även utomhus ska det hållas i ordning, till exempel vid eldstäder.

Flytta hemifrån på prov

Värdarna jobbar i perioder på två veckor. De bor på öarna i egna stugor, lite som att flytta hemifrån på prov.

– Det är ett litet äventyr och jag tycker att det fungerar bra för oss. Vera är lite bättre än mig på att laga mat, så då får hon göra det och jag städar mer istället. Igår målade vi även om stugan som vi själva bor i för det behövdes verkligen. Dessutom klipper vi gräset. Det är ett varierat och roligt uppdrag, konstaterar Ylva.

Hon menar att det bästa med jobbet är att man får vara i skärgården och att möta nya människor.

– Vi är verkligen ansiktet utåt och trivs bra med det. För att lära oss mer om ön har vi varit runt och utforskat mycket själva. Oftast kan vi hjälpa till när gästerna har frågor och om vi inte har svaret på någon fråga så tar vi reda på det, säger hon.

Mat kommer med turbåten

Vera berättar att föräldrarna har varit och hälsat på och att de också har skickat med mat åt tjejerna med turbåtarna.

– Det är en idyll, verkligen. Skärgården på riktigt, säger hon när hon berättar om sitt sommarjobb.

När provianten som Elin Aunes haft med sig har överlämnats och en del åtaganden är utredda, är det dags för oss att lämna Vera och Ylva och åka vidare till nästa ö. Nu styrs skutan mot Kluntarna, för att möta upp med hamn- och stugvärdarna där. Det är blåsigt och guppigt när vi lägger till vid Storviken efter en 20 minuter lång färd. Men sjövana Elin, som under våren tagit fartygsbefälsexamen klass VIII, tar det med ro.

Efter ett kortare stopp på Kluntarna tar Slit oss vidare till Småskär, en resa på ungefär 25 minuter. Här håller hamn- och stugvärdarna på att kratta och göra det snyggt i närheten av Bullerhamnsviken där vi lägger till utan några större problem med väder och vind. Elin berättar att hamn- och stugvärdar finns på Junkön, Kluntarna, Småskär och Brändöskär under högsäsongen.

– Tack vare våra värdar kan vi hålla hög kvalitet hela tiden. Det är rent och snyggt, helt enkelt, säger hon.

Alltid på språng

Det Elin uppskattar mest med sitt jobb är att hon får tillbringa mycket tid utomhus och att det är så fritt.

– Jag är alltid på språng och det finns alltid saker att göra. Det är otroligt att få ha skärgården som arbetsplats. Ungefär tre dagar i veckan åker jag ut till hamn- och stugvärdarna för att se över verksamheten och har då med mig saker som de behöver. Det kan till exempelvara varor till kioskerna, extra täcken, diskmedel, färskvatten och allt möjligt annat som kan tänkas behövas ute på en ö. Övriga två arbetsdagar jobbar jag med administration som till exempel kassaredovisning från försäljningen, berättar hon.

En lättillgänglig skärgård

När vi sedan ska lämna Småskär och återvända till Strömören blir färden guppig och skumpig. Vågorna och vinden har växt, men efter ungefär en timmes färd står vi på fast land igen. Dagens tur ute i skärgården är till ända och Elin ska nu fortsätta arbetsdagen med administrativa sysslor.

Nyfiket undrar vi vad hon tycker är bäst med Luleå skärgård och vilken ö som hon tycker allra mest om.

– Det bästa med Luleå skärgård är att öarna har så olika karaktär. Här finns vacker och varierande natur och jag kan inte säga att jag har någon speciell favorit. Alla har sin charm, beroende på vad man är ute efter.

Skärgårdsmagasinets artikelserie

  • Artiklarna är hämtade från Skärgårdsmagasinet 2021 som delats ut till alla hushåll i Luleå kommun
  • Har du inte fått magasinet kan du hämta det gratis på Luleå turistcenter i Kulturens hus
  • Målet är att lyfta Luleå som sjö- och skärgårdsstad

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Marina Wikberg och Alf-Arne Harjo

Logotyp