Snart kommer Antikrundan till Luleå

Söndagen den 22 augusti kommer Antikrundan till Luleå med en coronaanpassad tv-produktion. Inspelningsplatser blir Stadsparken och Stadshotellet, och antalet besökare är begränsat. Även om många av värderingarna är förbokade så finns det möjlighet för spontanbesökare att vara med i programmet. Tv-inspelningen innebär också att gatorna runt Stadsparken stängs av.

SVT har lagt stort fokus på att coronaanpassa inspelningen.
– Vi är förberedda med både hängslen och livrem för att kunna genomföra det här. Självklart behöver alla hjälpas åt med att hålla avstånd, men vi är så glada att få vara tillbaka ute på turné igen och ser fram emot att komma till Luleå, säger programmets producent Pernilla Månsson Colt.

Söndagen den 22 augusti kommer Antikrundans programledare Anne Lundberg tillsammans med programmets experter till Stadsparken och Stadshotellet i Luleå.

I enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer sker större delen av inspelningarna utomhus och inom ett avspärrat område i Stadsparken där max 600 personer släpps in samtidigt. SVT:s säkerhetsavdelning tillsammans med volontärer kommer att hålla koll på att antalet inte överskrids och att inte fler än 50 besökare befinner sig inomhus på Stadshotellet där några av inspelningarna kommer att göras.

Volontärer kommer också att se till att alla håller avstånd i kön. Alla som vill kan kontrollera sin temperatur på en temperaturmätningsstation vid ingången. Handsprit och munskydd kommer att finnas tillgängliga för både personal och besökare.

Kön och området är öppet klockan 09.30–18.00 och inspelningen pågår mellan 10.00–18.00. Mer information finns på Antikrundans webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hoppas på fynd i kön

Många av inspelningarna är förbokade eftersom det länge varit oklart om det skulle gå att öppna upp inspelningen för spontana besökare. Men det finns fortfarande inspelningstider kvar för intressanta och bra föremål som kommer in.

– Även i år hoppas vi hitta oväntade fynd i vår kö. Så alla som har föremål de är nyfikna på och vill veta mer om, hoppas jag passar på nu när vi kommer, säger Pernilla Månsson Colt.

Den nya säsongen av Antikrundan får premiär i januari 2022 i SVT1. Luleå är en av sex utvalda platser och det blir två heltimmesprogram från varje ort.

Avstängda gator och parkeringar

För att inte tv-inspelningen ska störas av trafikljud kommer gatorna runt Stadsparken att vara avspärrade söndag 22 augusti från klockan 8. Avspärrningarna plockas bort sent söndag kväll. Det gäller delar av Storgatan, Rådstugatan, Rådhustorget och Kyrkogatan. Den tillfälliga busshållplatsen på Rådstugatan kommer också att vara avstängd under den tiden. Här kan du läsa hur Länstrafiken påverkas. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gatuparkeringarna i området kommer att vara avstängda både lördag 21 augusti och söndag 22 augusti. Ett antal parkeringsplatser på Kyrkogatan i anslutning till Stadshotellet kommer att vara avstängda redan från torsdag kväll 19 augusti.

Besöksparkering på lagom gångavstånd finns bland annat på grusparkeringen mellan Stadshuset och gymnasiebyns matsal.

Karta över avstängda gata och parkeringar.

Här syns vilka gator och parkeringar som kommer att stängas av i samband med tv-inspelningen.

FAKTA

  • Inget annat faktaprogram i svensk television har så höga siffror som Antikrundan med sina 1,5 miljoner tittare i genomsnitt.
  • Det första avsnittet av svenska Antikrundan spelades in 1989.
  • En gång tidigare har programmet besökt Luleå, år 1996.
  • Anne Lundberg har varit programledare sedan 1999.
  • Antikrundan hjälper till med värdering av alla möjliga föremål, utom musikinstrument, mynt och frimärken.
  • Övriga orter som får besök sommaren 2021 är Gävle, Håbo, Grums, Kungsbacka och Ystad.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: SVT, Susanne Lundblom

Foto: Mattias Ankrah/SVT

Logotyp