Sökes: Luleåkonstnär som gillar regn

Som en del av 400-årsjubileet samarbetar Luleå med Piteå, Göteborg och Borås som också fyller 400 år. I ett gemensamt firande kommer de fyra städerna att genomföra konstnärliga utbyten under året. Nu söker Göteborg en Luleåkonstnär som vill utforska temat regn.

De fyra städerna har olika teman. I Göteborg ska en göteborgare, en pitebo, en luleåbo och en boråsare fritt göra sin tolkning av regn och dess egenskaper. Utgångspunkten är en utomhuskub på 3x3x3 meter i vilken det kommer regna hela tiden.

Göteborg firar 400 år med en regninstallation och bjuder in en Luleåkonstnär att delta.

Allmänheten kommer att kunna följa konstnärernas arbeten som ska vara färdiga för presentation den 4 juni. Verken är precis som regnet tillfälligt och kommer tas bort efter avslutad vernissage. Arbetsprocessen och färdiga verk kommer att dokumenteras genom film.

Intresserade Luleåkonstnärer ska skicka in sin ansökan senast den 28 februari.länk till annan webbplats

Konstprojektet – AiR 4x400 år, Artist in Residence – genomförs som residens, ett i varje stad. Det betyder att konstnärer får möjlighet att bo och verka i en annan miljö under en begränsad tid.

Piteå först ut

I Piteå är temat snö. Fyra snöskulpturer kommer att växa fram på Byxtorget i Piteå den 15–19 februari. Konstnärerna från Piteå, Luleå, Göteborg och Borås har uppdraget att förvandla snökuber på 3x3 meter sin tolkning av Piteå 400 år.

Till Luleå kommer konstprojektet i slutet av augusti. Då kommer temat att vara stål.

– Vi kommer att gå ut med en inbjudan till Luleå senare i vår. Tanken med det gemensamma konstprojektet är att stärka nätverk och utbyten mellan konstnärer från fyra städer. Och inte minst att skapa en konstnärlig upplevelse för kommuninvånarna under jubileumsåret, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare för länets Resurscentrum för konst och samordnare för Luleås del av konstprojektet.

FAKTA

  • Mer information och ansökan till Göteborgs residens: OpenCall konstnärsresidens Göteborg 400länk till annan webbplats
  • AiR 4x400 år, Artist in Residence, är ett samarbetsprojekt och konstnärligt utbyte mellan Luleå, Piteå, Göteborg och Borås som alla fyller 400 år 2021.
  • Samarbetspartners är Resurscentrum för konst i Region Norrbotten, Piteå kommun, Luleå kommun, Borås kommun, Textile Fashion Center Borås, Göteborg stad och Tillt.
  • Läs mer om Luleås 400-årsjubileum: www.lulea.se/400 länk till annan webbplats

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto: Agneta Dellefors

Logotyp