Sommargatan fylls med aktiviteter

Sommarlovet har börjat och sommargatan bjuder på en mängd olika aktiviteter. Tillverka ett eget bihotell, gör din egen bivaxduk, få tips om cykelmek och odling - det är bara några exempel. Nytt för i år är att sommarpratare intar sommargatan. Först ut är hälsoforskare Anna-Karin Lindqvist vid Luleå tekniska universitet som imorgon torsdag klockan 12 pratar på temat ”hur aktiva skoltransporter kan göra världen lite bättre”.

För andra året i rad har Luleå en sommargata, en plats för möten och umgänge. I år är det på Storgatan mellan Kyrkogatan och Nygatan. Under sommarlovet arbetar ett antal ungdomar med att leda olika aktiviteter och för att finnas till hands för besökare. Allt för att ett besök på sommargatan ska bli så trevligt som möjligt.

Sommargatan bjuder på många olika aktiviteter för såväl sommarlovslediga som andra.

Tillsammans med organisationer och föreningar arrangeras olika aktiviteter. Till exempel ger Naturskyddsföreningen och kampanjen ”Rädda Bina” den som vill möjlighet att tillverka ett eget bihotell att hänga upp hemma i trädgården eller på balkongen. Har du ambitionen att fasa ut engångsplasten så finns chansen att lära dig göra egna bivaxdukar. I dag onsdag 19 juni kl. 12-14 är första tillfället.

Flera hållbarhetsverkstäder väntar under sommaren, som till exempel att lappa och laga kläder, enklare cykelmek, odlingstips och mycket mer.

Sommarpratare om hållbarhet

Nytt för i år är sommarpratare som under 15 minuter får möjlighet att förmedla ett hållbart budskap. Passa på att inta lunchen ute på sommargatan och lyssna på någon av sommarpratarna. Först ut är hälsoforskare Anna-Karin Lindqvist vid Luleå tekniska universitet som pratar på temat ”hur aktiva skoltransporter kan göra världen lite bättre” på torsdag den 20 juni klockan 12.

På Luleå kommuns Facebook eller Instagram L till Å finns programmet för vad som händer varje vecka. Välkommen till sommargatan!

FAKTA

  • Årets sommargata är på Storgatan mellan Kyrkogatan och Nygatan.
  • Målsättningen är att besökarna ska uppleva fördelarna med hållbart resande och vad det offentliga rummet kan erbjuda och samtidigt bidra till ökad rörelse och vistelse i området.
  • Sommargatan är öppen 25 maj - 18 augusti.
  • Läs mer om Luleå kommuns arbete med Hållbart resandelänk till annan webbplats

Text: Monika Aunes

Foto: Luleå kommun

19 juni 2019

Logotyp