Spännande och sevärt om Gammelstads historia

Vad är en kyrkstuga? Varför är Gammelstads kyrkstad ett världsarv? Och hur gjorde man när man dejtade här förr i tiden? I utställningen ”Gammelstad – kyrkstad i världsarvsklass” får du veta allt om världsarvet och mer därtill.

Matilda Lång på Visitor Center hälsar välkommen till utställningen som handlar om Gammelstad förr och nu.

I det vackra, gamla tornhuset vid kyrktorget i Gammelstad finns Visitor Center som på sin övervåning huserar den här underhållande och lärorika utställningen. Den bjuder på såväl interaktiva som mer traditionella inslag och hit kommer både Luleåbor som turister för att lära sig mer om Gammelstads kyrkstad genom tiderna. En av besökarna är Bernd Wedel som har kommit ända från Tyskland.

– Utställningen är väldigt välgjord och intressant. Man lär sig mycket och får en mycket bra förståelse för Gammelstads historia och vad en kyrkstad är, säger han.

 

Engagerande för stora och små

I Gammelstad samsas dåtid och nutid – och så även i utställningen. Med över 500 historiska byggander, och en kyrkstadstradition som finns kvar än idag, är kyrkstaden en både levande och lockande kulturmiljö. Och inte att förglömma, ett arv att vårda till nästkommande generationer.

I utställningen finns dessutom en modell i naturlig storlek av en kyrkstuga och besökarna kan också stifta bekantskap med musfamiljen Gammelstadsson. Mössen, som bland annat dyker upp lite här och var som tovade små dockor, guidar framför allt de yngre besökarna genom utställningen.

Så passa på nu i sommar. Kolla in utställningen och lär känna Gammelstads kyrkstad. Ditt, mitt och hela världens världsarv. Fri entré – så klart!

 

Många undrar hur det kan se ut inne i en kyrkstuga och här finns svaret.

Musfamiljen Gammelstadsson dyker upp lite här och var till mångas förtjusning.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Susanne Lindholm

 

Logotyp