Spårknapparna till skidspåren släpps snart

Till veckan släpps årets spårknappar för Ormbergets skidspår till försäljning. I fjol såldes mer än dubbelt så många spårknappar än vad vi räknat med så i år har extra många beställts. För att förenkla för kunderna håller Turistcenter, utlämningsstället för spårknapparna, extraöppet i försäljningsstarten.

Sedan 2019 är längdskidspåren på Ormberget avgiftsbelagda för åkare över 20 år. Under förra vintern var målet att sälja 1 000 spårknappar (tecken på att man betalt säsongskort) men totalt gick det åt över 2 000 stycken.

– Pengarna från spåravgiften går till att vidareutveckla Ormberget, bland annat med en multibana där man ska kunna köra rullskidor och rullstol på sommaren och längdskidor på vintern, säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef Idrott och friluftsliv Luleå kommun.

Även om det dröjer ett tag än innan skidspåren är redo så börjar spårknappen säljas på tisdag.

Säsongens spårknapp

När börjar snökanonerna på Ormberget att gå för säsongen?

– Inte riktigt än. Det måste bli kallare och vi kommer gå ut med info när vi börjar göra snö, säger Patrick Zetterkvist.

Extraöppet i början

Spåravgiften betalas genom en e-tjänst som du hittar härlänk till annan webbplats. Vill du inte använda den kan du betala med kort direkt över disk på Turistcenter, Kulturens hus. Här hämtas alla spårknappar ut, även de du betalat genom e-tjänsten. För att underlätta för kunderna kommer Turistcenter ha extraöppet under försäljningsstarten 20-22 oktober.

– Vi håller öppet till 19.00 under de tre första dagarna så att det ska vara enkelt att komma förbi oss efter jobbet, säger Lars Mandahl, Turistcenter.

Varför 411 kronor?

Årets spåravgift ligger på det lite udda 411 kronor för en hel säsong eller 41 kronor för ett dagspass. Orsaken är att alla kommunens fritidstaxor är indexreglerade, alltså att de höjs varje år med en procentsats bestämd av Sveriges kommuner och regioner.

Även i år finns möjlighet att köpa tillgång till dusch, bastu och omklädning i Ormbergsstugan, något som kostar 205 kronor för hela vintersäsongen. Du betalar för tillträde genom e-tjänsten eller med kort på Turistcenter när du ska hämta den tagg du behöver för att komma in i Ormbergsstugan.

FAKTA Spårknapp Ormberget

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Shutterstock

Logotyp