Succé för Luleå Live

Gratisfestivalen Luleå Live blev en stor framgång med närmare 50 välbesökta och uppskattade spelningar under den gångna helgen, 12-13 november.
– Vi visste att suget efter musik och kultur var stort, men att Luleå Live skulle bli en sådan här dunderframgång, det hade vi nästan inte vågat drömma om, säger Örjan Esensjö, projektledare.

Luleå Live skulle ursprungligen ha ägt rum i mars, men ställdes då in på grund av corona. När festivalen så äntligen blev av bjöd den på såväl nationella som lokala artister. Här rymdes vitt skilda musikgenrer med allt från jazz till hårdrock; Kristofer Åström, Jenny Wilson, Cleo, Stilla Havet, Maia Hirasawa, Rhys, Bo Selinder, Elias och KVAEN var bara några av de många artister som medverkade.

Luleå Live ägde rum i Luleå centrum i samarbete med det lokala näringslivet.

– Behovet av kultur, nöjen och att mötas är väldigt stort när restriktionerna lättat. Genom Luleå Live gav vi besökare, artister, föreningar och näringsidkare hopp och en riktigt fin och minnesvärd upplevelse, säger Örjan Esensjö.

En rolig och spännande stad

Luleå Live ägde rum i Luleå centrum i ett väldigt tydligt och inkluderande samarbetade med det lokala näringslivet. Spelningarna genomfördes på bland annat Kulturens hus, Lillan, Hemmagastronomi, Clarion Sense, Panelen, Friends fika & food och Navet. Festivalen producerade och finansierade innehåll på de tolv medverkande scenerna. Tanken var att skapa ett evenemang liknande Hamnfestivalen Live, fast mycket större och utbrett över hela staden.

– Luleå Live gav självklart en ökad omsättning för medverkande aktörer samtidigt som vi bidrog till att Luleå även fortsatt är en rolig och spännande stad att leva och vistas i, säger Örjan Esensjö.

Luleåborna gick man ur huse för att besöka Luleå Live och uppleva kultur igen.

Ett starkt musikliv

Nationella artister i all ära, men festivalen visade också upp det rika kulturliv som staden har. BD Pop och andra, till exempel studieförbunden, har bidragit mycket till att vi nu har en musikkultur i Luleå som producerar många skickliga musiker. Därför tycker Örjan Esensjö att det känns extra bra att Luleå kommun kan möta upp genom att till exempel erbjuda en scen som Luleå Live.

– Festivalhelgen var en riktig folkfest. Vi är stolta över den höga kvaliteten på artisterna men också över att vi hade ett sådant brett festivalprogram. Efter en lång väntan fyllde vi staden med liv och spred en härlig, varm känsla. Äntligen fick vi vara tillsammans igen, som vi alla hade längtat, säger han.

Luleå kommun satsar medvetet för att vara en stor och stolt evenemangsstad och möjliggörare för den som vill genomföra arrangemang av olika slag. Sommaren med ljusa nätter med midnattssol och kalla vintrar med mycket snö öppnar upp för många fina evenemangssatsningar.

Men hur blir det då? Kommer Luleå Live att genomföras igen?

Örjan Esensjö menar att den frågan är lite för tidigt ställd. Luleå Live var ett sätt att återföra de pengar och den underhållning som näringsidkare, kulturutövare och medborgare gick miste om när coronaviruset tvingade Hamnfestivalen att ställa in 2020.

– Budgetramen för Luleå Live motsvarar det belopp som blev över då helt enkelt. Nu är de pengarna förbrukade och något beslut om en fortsättning finns inte idag.

– Men om det skulle bli aktuellt så skulle det vara jätteroligt att utveckla Luleå Live vidare. Gensvaret från den lokala näringen, deras vilja att vara med och bidra, har varit helt överväldigande och är helt klart någonting att bygga vidare på. Mottagandet från Luleåborna har också varit närmast odelat positivt. Det är lätt och roligt att driva och utveckla evenemang av den här typen i Luleå nu, avslutar han.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Marina Wikberg och Vinter/Luleå kommun

Logotyp