För kommunikatören Moa är Luleå "härvaro”

Kommunikatören från Stockholm som pluggat på Berghs tröttnade på konversationerna om jobb och bolån och längtade efter något annat. I Luleå har hon hittat det hon sökte. "Här kan man umgås utan att behöva planera sönder livet eller betala multum för att man måste ses på stan. Det finns mer rum att vara här och nu. Jag hörde världens bästa uttryck under en yogaklass nyligen. Härvaro. Det är Luleå för mig", säger Moa Szybalsky Hjalmarstål.

Stockholmaren Moa Szybalsky Hjalmarstål ångrar inte att hon flyttade till Luleå. "Här får man mer liv för pengarna, på alla plan, och man jobbar ju ändå för att leva – inte tvärtom", säger hon.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats.

När Moa Szybalsky Hjalmarstål inte tagit körkort när hon fyllt 30 gick kompisarna och familjen ihop och köpte en lådcykel till henne, som den kära vännen och designern Lotta Lampa sedan fick fria händer att designa. I dag har Moa körkort, men cyklar fortfarande mer än gärna både ner till stranden och till Stadshuset.

Hon är född och uppvuxen i Gröndal i Stockholms söderort, men med en pappa från Kiruna var norra Sverige inte obekant. Alla lov under barndomen tillbringades där – tillsammans med farmor och farfar.

– Det möjliggjorde så mycket lek, att bara få springa rakt ut i skogen och hoppa i vattnet. Det här var ju innan mobiltelefonens intågande kan ju tilläggas. I Fjällnäs känner alla alla, eller är släkt med varandra, så där var det inga regler gällande vart jag fick gå på samma sätt som det var hemma i Stockholm. Jag älskar att jag är fysiskt närmare Fjällnäs nu, det är så roligt att nu se min snart sjuåriga dotter Kali, på sina lov, nu springa i samma backar som jag gjorde i samma ålder, säger Moa Szybalsky Hjalmarstål.

Resan till Luleå började i Thailand. Där träffade hon Lulebon Gustav som sedan skulle komma att korsa hennes väg flera gånger. De sågs igen hemma i Sverige ett flertal gånger och blev mer förtjusta i varandra än vid det där första mötet på stranden. Men de var i olika faser. Fem år senare fick hon, via en skämtsam kontaktannons på Facebook, kontakt med Gustav igen. Hon hade precis tagit examen och blivit headhuntad till ett produktionsbolag i Stockholm och Gustav arbetade på en restaurang – i Luleå.

– Jag åkte upp för att träffa honom. Han var på jobbet när jag landade, men sa att det bara var att åka hem till honom. Dörren var olåst. Jag låste dörren av ren Stockholms-vana och när han kom hem var det första han sa ”vafan har du låst för?”. Kanske inte riktigt den återföreningen jag tänkt mig, säger hon och skrattar.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats.

Trots åren på konstskolan är det idag mest dottern Kali som målar, men i höst tänker Moa själv plocka fram penslarna igen.

Den här gången ville de samma saker. Det var den 8 mars 2013 och ett år senare gifte de sig.

– Det var fjärde gången gillt på ett sätt. Det kändes betryggande för framtiden att vi på något sätt nu hade statistik på att vi alltid hittar tillbaka till varandra, blir kära igen. Oavsett om vi är 20, 21 eller 26.

Gustav gjorde dock klart tidigt klart att han aldrig skulle flytta till Stockholm. Så skulle de leva ihop på samma plats fick det i så fall bli Luleå, någonting som föll i god jord.

– Jag kommer ihåg att jag under samma tid stod på Kåken nere i Stockholm och kände att alla människor jag pratade med till slut bara smälte ihop till en och samma person. Det var samma samtal om jobb, utbildning och kunder. Jag kände att det måste finnas mer än det här. Jag är svinglad att jag fick vara ung vuxen i Stockholm. Men jag är jätteglad över att jag fick bli ännu mer vuxen här, säger hon.

Kärleken till konst och design går i generationer i hennes familj. I Moas garderob är det mesta second hand och hemmet är en salig blandning av möbler och tavlor från exempelvis Central cafét i Haparanda som under många år drevs av Gustavs farmor och farfar. Lampan i bakgrunden kommer från Moas gammelmoster och den abstrakta tavlan i bakgrunden är ett verk signerat den föredetta Luleå Hockey spelaren, tillika vännen, Anton Hedman.

I dag bor hon tillsammans med Gustav och dottern Kali i bostadsområdet Svartöstaden, med stålverket som granne åt ena hållet och havet åt det andra.

– Första gången jag var där förälskade jag mig i alla lummiga trädgårdar, det spelades Dylan inifrån något fönster vi passerade och stranden var helt magisk. Jag kände att här vill jag bo. Svartöstaden påminner mycket om Gröndal, som i sin tur ligger vid Cementa och Mälaren. Jag brukar säga att jag trivs bäst mellan industri och vatten.

I Svartöstaden finns en stark gemenskap, menar Moa Szybalsky Hjalmarstål som berättar att människorna som bor i området har koll på varandras barn och näst intill tar ett gemensamt ansvar för dem. Dessutom finns en otrolig drivkraft i området där intresseföreningen årligen arrangerar både gårdsloppis, pubkvällar, konserter och beachevents för barnen, berättar hon. Det årliga Halloween-firandet lockar nu för tiden även mycket folk från andra delar av stan.

– Vi bor nära vattnet så det är bara att gå ner dit i morgonrock, jag tänker att det är så vi kommer identifieras som “Kalis föräldrar” när hon blir lite äldre, säger hon med ett skratt innan hon fortsätter:

– Det känns som att bo i ett julkort på vintern och i en semester på sommaren.

Moa med sina pappor Darek (till vänster) och Ulf (till höger), som bor kvar i Stockholm. "Det är skönt att det är så lätt att ta sig från ett hem till ett annat med alla de kommunikationer som finns mellan Luleå och Stockholm", säger hon.

Hon har sedan ankomsten för tio år sedan hunnit jobba på de flesta av Luleås reklambyråer både som copywriter, digital marketer och projektledare. Hon har även gått konstskolan på Sunderby folkhögskola – där hon efter avslutad utbildning tog klivet över från deltagare till anställd och klev på som kommunikationsansvarig. Två techbolag och några högskolepoäng i pedagogisk svenska som andraspråk har hon också hunnit med.

– Det finns otroligt mycket roliga arbetsgivare här uppe. Jag upplever också att man ges förutsättningar att verkligen bli sin egen lyckas smed här. Sedan är det klart att det är tacksamt att det finns betydligt färre här uppe, än så länge ska tilläggas, med min examen i bagaget. I Stockholm går det ju ut 28 stycken med exakt samma diplom varje år – som sedan alla söker jobb på exakt samma ställen. Det blir ju naturligt så att jag sticker ut på arbetsmarknaden på ett annat sätt här än vad jag gjorde där.

Moa Szybalsky Hjalmarstål arbetar i dag för Luleå kommun med platsvarumärket.

Sedan i april arbetar hon som kommunikatör med ansvar för platsvarumärket på Luleå kommun.

– Jag vill visa att Luleå är en stad där det finns mycket nyfikenhet och öppenhet. Både för nya människor och nya idéer. Man säger inte "nej" utan "vi provar". Jag upplever att det finns en grundtrygghet, både i invånarna och hos kommunen – en trygghet i att vi vet att vi är bra och nu vill vi visa det här för hela världen. Här får alla plats. Här finns alla förutsättningar för "härvaro", säger Moa Szybalsky Hjalmarstål.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats.

"Jag har alltid bott vid vattnet och känner mig vilsen om det inte finns vatten i närheten. Och man ångrar aldrig ett bad", säger Moa Szybalsky Hjalmarstål.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Vinter

28 september 2023

Logotyp