Georg 85: ”jag gillar att röra på mig”

Under våren gick Äldresupporten ut med ett erbjudande om förebyggande hälsosamtal till alla som är 70 år eller äldre inom Luleå kommun och som inte har hemtjänst eller bor på ett vård- och omsorgsboende.

Georg Johansson, 85, är en av dem som tackade ja till erbjudandet redan under hösten -23, då Äldresupporten erbjöd hälsosamtal till dem som är 80 år och äldre. Han fick då ett samtal med Eva-Maria Wiggefors, samordnare på Äldresupporten.

– Jag har funderat mycket kring maten sen jag blev ensam och nu fick jag bra tips, säger Georg.

Hälsosamtalet är kostnadsfritt, tar cirka 45 minuter och tar upp ämnen som fysisk aktivitet, goda matvanor, social gemenskap samt trygg i hemmet. Äldresupporten bokar in ett hembesök med den som är intresserad.

– Sedan vi startade med hälsosamtalen förra året har vi sett att det ofta tar längre tid än beräknat, det finns mycket att prata om, vilket tyder på att det finns ett behov av samtal kring hälsan, säger Eva-Maria.

Georg hade kännedom om Äldresupporten sedan seniorveckan på Kulturens hus, och när han fick kortet om hälsosamtal i brevlådan bokade han in ett möte. Bra mat var något som intresserade, bland annat efter att ha lyssnat på ett föredrag av en dietist på seniorveckan.

– Min fru var den som lagade all mat och när hon gick bort och jag blev ensam så funderar man en del, och maten tänkte jag mycket på, jag har blivit väldigt noga med frukost, lunch och middag, säger Georg.

Eva-Maria, samordnare på Äldresupporten och Georg Johansson. Föreningarnas hus skymtar i bakgrunden där det är drop-in på måndagar och planerade aktiviteter på torsdagar.

Fysisk träning är något som också tas upp i hälsosamtalen och att man anpassar träningen efter vad man klarar av.

– Det här med motion är jätteviktigt, jag gillar att röra på mig, vi har pratat en del om styrketräning också så nu har jag även ett träningsprogram som jag kör hemma, säger Georg.

Social samvaro och trygg i hemmet är också delar som tas upp i hälsosamtalet. Syftet med samtalet är att man kan göra mycket själv med förebyggande insatser för att bibehålla och stärka det friska samt främja livskvalitet och ett gott åldrande.

– Det är väldigt individuellt vad man vill prata om under hälsosamtalen, att man hittar det som är meningsfullt för individen i sin livssituation. Det sociala har stor betydelse, säger Eva-Maria Wiggefors.

Det handlar också om att fånga upp ofrivillig ensamhet och prata om möjligheter till social gemenskap och meningsfulla aktiviteter.

– Jag och min fru Margit var noga med att ha ett socialt liv, promenader tillsammans med andra är till exempel ett jättebra och lätt sätt att umgås, säger Georg.

Förutom hälsosamtalen går det bra att träffa Eva-Maria och Catarina på Föreningarnas hus, måndagar är det drop in för digitalt stöd och torsdagar planerade aktiviteter mellan kl 13-15. Äldresupportens månadsprogram finns på Luleå kommuns hemsida Länk till annan webbplats.

– Här anordnar vi olika aktiviteter, ibland föreläsningar eller så träffas vi bara och fikar, pratar, säger Eva-Maria Wiggefors och fortsätter:

– Vi välkomnar alla som vill, att boka in ett hälsosamtal samt hoppas vi att nå seniorer som önskar att träffas och skapa nya sociala kontakter. Vi brukar även tipsa våra besökande att bjuda in en vän eller granne som verkar ensam, att följa med till våra sociala aktiviteter.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Bo Henry Pettersson

Logotyp