Kreativt och varierande att jobba med Luleås unga

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen. Den här gången träffar vi Susanna Erkheikki som jobbar som fritidsledare och skapar verksamheten tillsammans med unga under en period i deras liv som är full av utveckling.

Susanna Erkheikki på Örnäsets fritidsgård.

Vad Innebär ditt jobb som fritidsledare?

– Mitt jobb går i huvudsak ut på att ansvara för en fritidsgård. Jag arbetsleder personalgruppen, lägger schema, har ansvar för att lokalerna ser okej ut, ordnar inköp och så vidare. Jag samarbetar också med andra aktörer på området, exempelvis skolan samt mina andra fritidsgårdskollegor på andra områden. Sen jobbar jag såklart mycket i öppen verksamhet där vi möter ungdomar som går på högstadiet.

– Mitt jobb hade inte varit särskilt mycket utan vare sig personalen eller ungdomarna. Det är dom som till största del skapar verksamheten. En stor del av mitt jobb är att se till att allt det där runt omkring flyter på så smidigt som möjligt så att den öppna verksamheten blir bra.

– Utöver själva fritidsgården så är jag en av två ansvariga för vårt rapporterings- och statistiksystem, har hand om Ung i Luleås sociala medier-kanaler och sitter med i lite olika grupper, som avdelningens kvalitetsgrupp.

Varför valde du att bli fritidsledare?

– Jag gled in på yrket lite av en slump när jag sökte ett extrajobb som student och upptäckte rätt fort att jag trivdes väldigt bra med målgruppen ungdomar. Jag fortsatte jobba i öppen verksamhet under studierna och 2015 kom en tillsvidaretjänst ut, jag hade då pluggat klart så jag sökte jobbet och fick det! Nu har jag jobbat som fritidsledare i över tio år.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att det är rätt kreativt och varierande, men också att det periodvis är ganska svårt! Och jag är ganska envis och lösningsfokuserad. Man måste hela tiden vara på tårna och tänka utanför lådan för att hitta sätt att nå unga, lyssna på unga och sen skapa bra verksamhet tillsammans med dom. Det är mycket trial and error. Men det är roligt när man ser unga som till slut lyckas med ett arrangemang, eller hittar nya vänner hos oss, eller upptäcker ett nytt fritidsintresse.

– En annan positiv sak med jobbet är att man får möta unga under en tid i deras liv där det händer väldigt mycket, deras personligheter formas och någon som kommer till oss i årskurs 7 är sällan samma person, varken psykiskt eller fysiskt, som när dom sen går i årskurs 9. Vi har väldigt många fina samtal med ungdomarna och det är alltid kul när dom bjuder in oss vuxna till diskussion om olika saker. Det är lite som att vi som jobbar här får en glimt av både deras barndom, men också vem de kommer bli sen som ung vuxen.

Snart öppnar fritidsgårdarna

Fritidsgårdarna i Luleå är på väg att öppna för terminen. På fredag den 20 augusti öppnar Navet i centrum samt Björkskatans och Hertsöns fritidsgårdar. Örnäsets, Råneå och Gammelstad fritidsgårdar öppnar i september.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Malin Svedjeholm

Logotyp