Mikaela stöttar när det är svårt

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen. Denna gång träffar vi Mikaela Naapanki, skolkurator som arbetar vid Porsöskolan och Ormbergsskolan.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Mikaela Naapanki är skolkurator och arbetar vid Porsöskolan och Ormbergsskolan.

Hej Mikaela, hur länge har du arbetat inom Luleå kommun?

– Jag började inom kommunen som biståndshandläggare på socialförvaltningen. Men jag har alltid velat jobba som skolkurator och när tillfället dök upp så blev det så. Jag började mitt nuvarande jobb 2017 inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Varför ville du bli skolkurator?

– Jag hade det själv svårt i skolan och hade där och då behövt få veta varför det var så. Jag lade mycket skuld på mig själv och det var pinsamt att fråga om hjälp, så vill jag inte att det ska vara. Därför vill jag avdramatisera det här med att prata med kuratorn. Jag vill finnas där som stöd för barnen och hjälpa dem hitta balansen i livet.

Vad innebär ditt jobb som skolkurator?

– Mitt mål är som skolans generella mål, se till att eleverna uppnår sina kunskapsmål och nå så långt som möjligt, men mitt fokus blir på de psykosociala faktorerna. Jag arbetar samsynkat med lärarna, vi behöver jobba tillsammans för att nå eleven. Jag vill stötta barnen och finnas där innan de upplever att de får problem.

Kan du arbeta förebyggande?

– Jag vill helst arbeta förebyggande så att vi slipper de akuta åtgärderna. För att göra det har jag haft lektioner i känslor och hur man hanterar dem. Vi har exempelvis jobbat med avslappningsövningar i syfte att lära känna sig själv och hindra impulser.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara så kreativ. Jag trivs bäst när jag får vara i en klass och träffa eleverna och prata om något ämne. Barnen får då också veta vem jag är. Vi bygger relationer på det sättet.

Du är aktiv i sociala medier, berätta lite om det.

– Ja, det började med att jag ville visa spelregler i sociala medier, vad är ok att göra och inte. Jag tycker vi vuxna ska våga vara där ute och informera. Inte lämnar vi barn vind för våg vid en ny fysisk lekplats utan att prata om vad som kan hända. Vi vuxna behöver finnas även i sociala medier. Jag finns under namnet skolkurator Mikaela både på Instagram och TikTok.

Vad gör du på fritiden?

– Umgås med familjen, det är min återhämtning. Sedan har vi två katter och en hund, de har en avkopplande effekt.

Det här är Mikaela

  • Yrke: Skolkurator
  • Ålder: 38 år
  • Bor: Har återvänt till Porsön där hon också är uppvuxen.
  • Bästa med Luleå: Närheten till skog och vatten, jag har saknat det när jag bodde i andra delar av Sverige. Jag gillar även att staden är lagom stor så det finns tillräckligt med valmöjligheter vad gäller aktiviteter, kultur och butiker.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Charlotte Högnelid

Logotyp