På landet i stan

Bensbyn är en kontrastrik by där det gamla förenas med det nya och landet möter staden. Här har inflyttningen, procentuellt sett, ökat nästan mest i kommunen. Nya kvarter växer fram samtidigt som byakaraktären är bevarad.

Bara en mil norr om Luleå centrum hamnar vi på landet med vidsträckta ängar, lador och hästgårdar. En av de barnfamiljer som valt att bygga bo i Bensbyn är familjen Blomqvist/Losell, Isabell, Erik och barnen Olivia, 7 och Alina, 5. Det är tre år sedan de flyttade in i sin nybyggda vita villa mitt i naturen. När Vårt Luleå besöker familjen har barnen precis kommit hem från förskola och skola och Isabell har dukat upp bullar och mjölk.

– Det bästa med att bo här är mamma och pappa. Och Lucky och Luna, säger Alina och visar stolt upp familjens två katter.

Efter en dag på Bensbyns förskola och Benzeliusskolan är det skönt att varva ner med fika och pyssel tycker systrarna Alina och Olivia.

Naturen som lekplats

Att familjen hamnade i just Bensbyn är ingen slump. Erik har vuxit upp i byn och marken de bor på har tillhört hans släkt i generationer. Isabell hade egen häst i byn när hon var yngre.

– Jag trivs att bo såhär, lite utanför stan med den lantliga känslan. Allt är ändå nära och enkelt, vi kör till stan på 15 minuter och det är bara att släppa ut barnen när de vill leka. Många av mina barndomsvänner från Björkskatan bor i Bensbyn idag och vi har barn i samma åldrar, berättar Isabell.

För ett par år sedan sålde familjen en bit mark vilket resulterat i ett grannhus. I övrigt vill de gärna ha det så öppet som möjligt runt omkring. Naturen är deras lekplats, de fiskar, vandrar i skogen, tar skotern ut på isen eller har picknick i jakttorn. Som en vacker kontrast mot familjens nya hus står en gammal väderbiten lada på gården. ”Krogen i skogen” kallas den i byn. Ladan har Bensbyborna nyttjat för att arrangera många fester genom åren.

Olivia och Alina tillsammans med sin mamma Isabell på gården i Bensbyn. Bakom dem skymtar familjens lada, även kallad ”Krogen i skogen”.

Generationer i Bensbyn

Fler kontraster mellan det bevarade och det nya ger sig tillkänna när vi tar oss vidare genom Bensbyn. Intill släktgårdar med jordbruksmark syns helt nya kvarter. Vi svänger av på en frosttäckt grusväg för att möta upp Bensbyns byåldersman Ingemar Ek.

– Det kallas så när man är ordförande i byaföreningen vilket jag varit i 12–15 år. Vi är omkring 100 markägare i byn som är med i föreningen, berättar han.

Ingemar har bott i Bensbyn nästan hela sitt liv och släkten Eks historia i byn sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet.

– Det är unikt att en släkt bott kvar så länge på samma gård, säger Ingemar och visar upp ett inramat släktgårdsbevis som radar upp de olika gårdsägarna.

Idag bor Ingemar med sin fru i ett nybyggt hus intill sitt barndomshem. Huset han växte upp i är ett av byns äldsta och det var där byns store son, ärkebiskopen Erik Benzelius, föddes på 1600-talet. Benzeliussläkten har gjort stort avtryck i Bensbyn och har en skola, en väg och en byagård uppkallade efter sig.

Färden går vidare genom Bensbyn, förbi den flitigt nyttjade ishockeyrinken, sporthallen som funnits några år, Bensbyns förskola och Benzeliusskolan. Nere vid båthamnen, som om somrarna sjuder av liv, vilar nu ett tunt täcke av is. En kontrastrik by i tidig vinterskrud.

Ingemar Ek vid Biskopshällan i Bensbyn. På 1600-talet ska ärkebiskopen, tillika byns store son, Erik Benzelius ha stått just här i sin ungdom och predikat för fåren för att öva upp sin talförmåga.

FAKTA: Bensbyn i siffror

  • 38,3 år medelålder
  • 839 invånare
  • 362 568 kr/år medelinkomst
  • 1 förskola
  • 1 grundskola
  • 8 föreningar

    Varför heter det Bensbyn?
  • Byn kan ha fått sitt namn av mansnamnet Bengt eftersom en kortform av detta är Bense. Kanske hette den som först bosatte sig i det som nu är Bensbyn just Bengt.

    Sevärt
  • Kontrasterna – ta en tur i byn och upplev det gamla möta det nya.
  • Bensbyhamnen – härifrån kan du ta dig ut i Luleå skärgård med båt eller skoter.
  • Biskopshällan – där ärkebiskopen Erik Benzelius ska ha stått och predikat för fåren på 1600-talet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Stina Östman

Foto: Peter Rosén

Karta: Joakim Höggren

Logotyp