Björn Markinhuhta, uppdragsledare vid Kompetenslotsen: ”Vi behöver bli fler människor”

Kompetensförsörjning är en av våra största utmaningar. Planerade etableringar likväl som befintliga företag är i stort behov av arbetskraft. I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen. Denna gång presenterar vi Björn Markinhuhta som är uppdragsledare vid Kompetenslotsen på arbetsmarknadsförvaltningen där han arbetar med dessa frågor.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Björn Markinhuhta jobbar som uppdragledare för Kompetenslotsen.

Hej Björn! Vad gör du på jobbet?

– Jag jobbar som uppdragsledare i Kompetenslotsen som är ett samverkansprojekt med vårt kommunala näringslivsbolag Luleå Business Region, LBR. Vi finns till för arbetsgivare i Luleå och verkar för en effektiv omställning. Att arbeta för god samverkan och samordning är centralt för oss i Kompetenslotsen. Vi knyter ihop behoven från arbetsgivarna till bra och hållbara lösningar, det kan gälla både utbildningsbehov och rekryteringsfrågor.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är utbildad yrkeslärare inom fordons och har jobbat både på ungdomsgymnasiet och Vuxenutbildningen i Luleå, då främst med lärlingsutbildning. Sedan 2017 har jag i olika samordningsroller på Vuxenutbildningen getts möjlighet att utveckla yrkesutbildningar i linje med branschernas behov, ett arbete som gett nyttiga insikter i mitt nya uppdrag här i Kompetenslotsen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det vi producerar tillsammans andas mycket framtidshopp och möjligheter och det är en viktig del i den arbetsglädje jag känner när jag åker till jobbet. Vi är ett riktigt duktigt team med en bra ledningsstab som tror på oss och ger förutsättningar att lyckas. Det är detta som skapar en bra trivsel på jobbet enligt mig.

Vilka utmaningar finns det i ditt arbete?

– Det finns dels en stor utmaning i att vi behöver bli fler människor som kan ta alla dessa arbetstillfällen som etableringarna och samhällsomvandlingen kommer generera, där måste vi tänka i termen tillsammans och hitta bra lösningar som är hållbara och som fungerar. De arbetsgivare vi möter behöver se oss som en given medspelare i sina utmaningar och där är vi en bra bit på väg.

Vad är på gång här närmast?

– Just nu planeras det för en rekryteringsmässa i Stockholm 2–3 juni. I Kompetenslotsen har vi sedan hösten 2021 skapat ett nätverk av kommuner med arbetsnamnet Spana mot Norr. Gruppen består av kommunerna Luleå, Boden, Piteå, Gällivare och Kiruna samt från Skellefteå från Västerbotten. Planen är att åka ner till Stockholm för att presentera oss som en stor gemensam arbetsmarknadsregion.

Det här är Björn Markinhuhta

Yrke: Uppdragsledare för Kompetenslotsen, AMF
Ålder: 53
Bor: Råneå, Orrbyn
Intressen: Konsumerar musik i alla former.
Det bästa med Luleå: Just nu allt spännande som är på gång här uppe med etableringarna och att Luleå är en stad som erbjuder så mycket, fast i ett mindre format, mycket charmigt!

Här kan du läsa mer om Kompetenslotsen Kompetenslotsen i Luleå - Luleå kommun (lulea.se) Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Maria Näslund

Logotyp