”Vi bollar ständigt nya idéer mellan varandra”

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta intressanta personer som arbetar inom Luleå kommun. Den här gången träffar vi Henrik Larsson och Håkan Wallmark som är parkarbetare på stadsträdgården och infrastruktur- och serviceförvaltningen.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Henrik Larsson (till vänster) och Håkan Wallmark.

Hej Henrik och Håkan! Vad jobbar ni med?

– Ska vi ta den formella titeln så är det parkarbetare, men vi ser oss också som snickare och lite alltiallo här på stadsträdgården, säger Håkan.

Vad gör ni på jobbet?

– Vi gör diverse konstverk och grejer som ställs ut på stan. Vi utför också reparationer, underhåll och tillverkning av till exempel bänkar, blomlådor och stugor – det mesta kan man säga, säger Henrik.

Vad fick dig att börja här?

– Jag har jobbat här i fyra år och 30 år totalt åt Luleå kommun. Tidigare var jag på bygg-gruppen som snickare, men det lades ner och då började jag här istället. Det är ett bra och fritt jobb som man får skapa och vara kreativ i, säger Henrik.

– För mig, som bara varit här några veckor, var det omväxlingen. Men också möjligheten att få vara kreativ och både arbeta ute och inomhus, säger Håkan.

Vad är det bästa med ert jobb?

– Att det är varierande arbetsuppgifter och som sagt att det är kreativt. Vi bollar ständigt nya idéer mellan varandra om vad vi kan tänkas göra i framtiden, säger Henrik och får medhåll av Håkan.

Vilka utmaningar har ni?

– Många säger ”gör såhär”, men det är inte bara och göra ”såhär”. Det vi placerar ut ska vara vindsäkert och vandalsäkert. Det är en utmaning exempelvis i stan där det blåser och händer mycket. Ingenting får vara en fara för allmänheten och vi måste alltid tänka ett steg längre, säger Henrik.

Overheadprojektor används fortfarande för att kalkera skulpturer.

Vad driver er?

– Att göra det bättre för medborgarna. När vi till exempel kommer ut och monterar det vi gjort i verkstaden så kommer många fram och tycker det är fint. Det värmer och gör såklart att vi vill göra allt så bra och trivsamt som möjligt, säger Henrik.

Vad ser ni framemot?

– Till sommaren blir det mycket arbete med lekplatsunderhåll. Då får man vara ute, vilket är härligt. Förhoppningsvis blir det inte alldeles för varmt, säger Håkan.

Axplock av vad snickarna på stadsträdgården skapat

Henrik Larsson och Håkan Wallmark

  • Yrke: Parkarbetare.
  • Medelålder (snabbt svar tillåts bara): 50+ (skratt).
  • Bor: Björsbyn (Henrik) och Bergnäset (Håkan).
  • Intressen: Stugan och skärgården (Henrik). Bilar och snickeri (Håkan).
  • Det bästa med Luleå: Sommaren och skärgården.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Adam Larsson Englund

Logotyp