”Vi får mer kvalitetstid med familjen”

Kanske var det längtan efter naturen som gjorde att de flyttade hem. Eller familjen, enkelheten och Luleå Hockey. Helena och Viktor Johansson Holmgren vände i alla fall hem till Luleå efter cirka tio år i Stockholm. Något de inte ångrat en sekund.

– Egentligen började det med att Walter, när han var tre år, frågade mig: ”Mamma, vad är skogen för någonting? Hur kommer man in i skogen?” Då började varningsklockorna ringa och jag kände att nu är det dags att vi flyttar hem, berättar Helena Johansson Holmgren.

Hela familjen Johansson Holmgren. Helena, Viktor och barnen Walter, 5, Sally, 4 och Oliver 1.

Helena och Viktor Johansson Holmgren är båda födda och uppvuxna i Luleå. Av olika anledningar och var för sig lämnade de sin barndomsstad för nästan 15 år sedan. Men så kom sommaren 2011 och en Hamnfestival i Luleå som fick deras vägar att korsas för första gången och sedan den augustikvällen har de varit ett par.

De flyttade ihop i Helenas lägenhet på 1, 5 rum och kök i Stockholm. År 2014 kom sonen Walter till världen och året därpå dottern Sally. När de väntade barn nummer tre började timingen för att flytta hem till Luleå vara rätt.

– Jag har nog alltid tänkt att jag kommer att flytta tillbaka. Även om jag bott i Stockholm många år så har jag alltid varit en Luleåbo, säger Helena och fortsätter:

– När barnen blev större började det kännas trist att alltid gå till samma lekpark och jag saknade familj och enkelheten att ta sig ut i naturen.

Både Helena och Viktor har alltid hållit en kontakt med Luleå. Här har de spenderat somrar och jular med familjerna och under tiden de bodde i Stockholm var de flitiga besökare på de frukostar som Luleå Näringsliv arrangerade i huvudstaden.

– Där fick vi se att det händer bra grejer i Luleå, både på kultur- och jobbfronten och vi blev trygga i att vi kan hitta något utmanande att göra här. Det känns inte riktigt som att det är samma stad som vi lämnade som vi kommer tillbaka till, säger Viktor och Helena fyller i:

– Det känns som en positiv anda här. Att det finns spännande jobbmöjligheter i kombination med ett levande nöjes- och fritidsutbud var avgörande faktorer för oss som familj.

En enklare vardag

Flyttlasset gick när de hittat huset med stort H. Nu har de bott i Luleå i snart två år. För ett år sedan utökades familjen med sonen Oliver och Helena och Viktor trivs med sin enklare vardag i sin barndomsstad.

– Det är så smidigt att ta sig överallt. Vi kan åka till slalombacken och åka och hälsa på kompisar samma dag om vi vill. I Stockholm tog en sak en hel dag. Här är det enklare, säger Helena.

För Viktor, som spelat mycket hockey själv, bidrog även närheten till Coop Norrbotten Arena och Luleå Hockeys hemmamatcher till beslutet att packa bohaget och styra kosan mot norr.

– Vi tecknade säsongskort innan elavtal, säger Viktor och ler. Det finns många anledningar till att vi flyttade tillbaka och vi har inte ångrat det en dag.

Barnen Walter och Sally går på samma förskola, bara ett stenkast från familjens hus och de har kommit igång med olika fritidsaktiviteter. Helena är idag föräldraledig med Oliver men även hon och Viktor har mer tid till fritidsintressen och vänner.

– Det är nog den största skillnaden med att bo här. Vi får mer gjort. Det är kortare ledtider, alla är hemma i tid på dagarna och vi får mer kvalitetstid med familjen. På det stora hela trivs vi ruggigt bra, som familj har vi kommit hem, säger Viktor och Helena flikar in:

– Att vara borta från Luleå har också gett oss perspektiv. Idag uppskattar vi saker som vi tog för givet under uppväxten. De riktiga vintrarna, närheten till våra familjer, tryggheten, naturen och det lugnare tempot.

Text: Stina Östman

Foto: Tomas Bergman

13 december 2019

Logotyp