Agnetas boktips inför jul

Är vi många som längtar efter en lugn stund till jul, naturligtvis med en bok att läsa? Eller som letar efter en "sista-minuten-julklapp"? Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed, tipsar om fyra böcker av författare med anknytning till Luleå eller Norrbotten.

kvinna framför bokhyllan

Agneta Krohn Strömshed eller @bibbloagneta som hon är känt som tipsar om böcker att ge i julklapp eller läsa själv.

boktitel

Stridbara Siri och Modiga Märta

Marianne Westin m fl, Black Island Books 2020

Vilken gedigen, välunderbyggd och intressant skatt Marianne Westin bjuder oss på – här lär vi känna Siri Holm (1870–1960) och Märta Bucht (1882–1962) från Luleå, och får bland annat följa dem under deras kamp för kvinnlig rösträtt. Boken bjuder, förutom ett rikligt bildmaterial, också på intervjuer av släktingar till Siri och Märta, samt fakta, bland annat om vad som hände efter den kvinnliga rösträttens införande.


boktitel

Där isarna råmar

Jennie Lundgren & Ulrika Lundgren, Albert Bonniers förlag, 2021

Irene Thorsdotter och Max Persson utgår från polisstationen i Kalix när de kallas ut på larm, men polisdistriktet är stort och poliserna få – de arbetar ständigt under tidspress. Irene har dessutom svårt att förstå sig på människorna i Norrbotten och hamnar därför ofta i konfliktsituationer, inte minst med sin chef. Det här är en oerhört spännande, välskriven och mångbottnad bladvändare av debutanterna, tillika svägerskorna, Lundgren. Där isarna råmar är första delen i serien Bottenviken.bokomslag

Som i ett vykort

Sofia Rutbäck Eriksson, LB förlag 2021

När Ida efter många år återvänder till barndomshemmet i Gammelstad inser hon att något är fel, men med mat och motion borde väl pappas minne bli bättre? Så lätt går det inte, Ida blir kvar. Hon får jobb som guide i världsarvet, något hon jobbade med som ung, och där träffar hon Emil…Romanen är hjärtevärmande, kärleksfull och lite spännande – och har demens någonsin beskrivits så bra? Ljudboksversionen kan du ladda ner i Biblio-appen, liksom Sofias dråpliga mysdeckare om den choklad- och bubbelälskande Katarina Zapp, privatdetektiv på Malmudden.

 


bokomslag

Doris - världens duktigaste hund

Anna Holmström Degerman, Christel Rönns, Opal 2021

Som jag skrattat! De fartfyllda bilderna gifter sig perfekt med texten i den andra bilderboken om vovven Doris. Doris är kanske inte så väluppfostrad – men det är ingenting hon bryr sig om ett enda dugg, det är ju så himla kul att försöka nafsa åt sig kakan som snåla tantkompisen vill ha för sig själv. En dag går Doris lite för långt, men vad kan Doris tant göra åt det, finns det någon lösning?

Läs också ”Doris – världens viktigaste jobb” och annat från Anna Holmström Degerman – allt är bra, jag lovar! Särskilt svag är jag för må bra-romanerna om Nina i Granbergsbyn.


P.S. För fler boktips mellan himmel och jord, följ @bibbloagneta på Instagram.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson/pressbilder

Logotyp