Agnetas sommar-boktips

Äntligen sommar, äntligen mer tid att läsa. Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed, tipsar om bra böcker att läsa i hängmatten, på balkongen eller på stranden. De flesta författare har anknytning till Luleå eller Norrbotten.

kvinna framför bokhyllan

Agneta Krohn Strömshed eller @bibbloagneta som hon är känt som tipsar om böcker att läsa under sommaren.

boktitel

Fågelflykt

Anne-Christine Liinanki, Ekström & Garay 2022

I skrivande stund sitter jag i Räktjärv, en by inte ens två mil från Storsien, så ivern att läsa var stor. Romanen bör läsas i solsken eftersom den är mycket dyster. Vi får följa tre kvinnor: Amanda, Anna Maria och Agneta från tidigt 1900-tal till nästan nutid. Amandas stora kärlek, samen Aslak, mördas av Amandas egen far. Sonen Elis föds och får dottern Anna Maria medan hans hustru dör i barnsäng. Anna Maria träffar Agne som är internerad i arbetslägret i Storsien, men Agne skingrar sina mörka tankar med alkohol. Deras dotter Agneta i Luleå gifter sig med Lars, men äktenskapet är olyckligt.

Som tur är höjer de fina naturbeskrivningarna romanen. Men, som sagt, läs den i solsken – för även om den är oerhört deppig så är det ingen dålig berättelse, även om den mått bra av bättre korrekturläsning.

 

boktitel

Häng City

Mikael Yvesand, Polaris 2022

Vilken härlig berättelse om en smått galen sommar i Luleå. Två kusiner och en kompis tillbringar några näst intill föräldrafria sommarveckor på Hertsön, deras eget Häng City. Kojan i skogen byggs med stor uppfinningsrikedom gällande materialval och anskaffandet av detta – inte utan risktagande. Insprängda samtal till 112 får mig att inse att något väldigt otäckt har hänt på Jockes och Davves gata. ”Häng City” är en mycket lovande debut med stor igenkänning.


bokomslag

Sarahs lag

Marie H Lundh, Bokförlaget Polaris 2022

”Sarahs lag” är något så ovanligt som en roman som både är mycket rolig och mycket sorglig. Sarah kämpar mot sina inre demoner och sin längtan efter skitstöveln Christoffer, när hon nås av beskedet att hon ska lånas ut till Nordanmyrs tingsrätt. Jämfört med Stockholm ligger Nordanmyr i obygden – men Sarah har inget val. Kan det här vara den chans Sarah behöver för att gå vidare? Själv tror hon verkligen inte det. Marie H Lundh arbetar med administrationen av domarutbildningen i Hovrätten för Övre Norrland, där Luleå ingår.

 


bokomslag

Gröna Villan

Sofia Rutbäck Eriksson, Lind & co 2022

Det är ett härligt persongalleri i den här smått galna och hjärtevärmande korsningen av feelgood och deckare som utspelar sig i Luleå med omnejd. Här träffar vi bland andra ilskna Irma, vimsige trygghetsvärden Milorad, Ambjörn med de gröna fingrarna, klippan Gun som alla lyssnar på – särskilt tjuvlyssnaren och grannen Ingvar – och den otrevlige husägaren Nils Axelsson, som inget hellre vill än att sälja Gröna Villan och vräka de boende. De i sin tur har ingen tanke på att flytta, och lösningen när det gäller att rädda sitt hus är allt annat än ortodox. Och ska stackars prövade Milorad få ordning på sin syster och på kärleken?

P.S. För fler boktips mellan himmel och jord, följ @bibbloagneta på Instagram.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson/pressbilder

Logotyp