Hysterisk manlighet i konsthallen

Vilken föreställning har vi om manlighet och vilka är våra manliga förebilder? Det handlar höstens stora utställning i konsthallen om när Ola Åstrand utforskar en, till stor del giftig, manlighet i ”Male hysteria”.

Bilden av konstnären själv som Rambo är ett signum för utställningen, vilken har vernissage den 31 augusti. Male hysteria fyller hela konsthallen med allt från jättestora skjortor till prints av en sammansmält kärnfamilj och lidande käpphästar.

– Om man skulle karikera manligheten med stort "M" så skulle den kunna gestaltas som en man vilken insjuknat i styrka. Någon som krampar i sin tillkämpade hårdhet på grund av rädsla för sin möjliga mjukhet, skriver Ola Åstrand i introtexten till utställningen.

Ola Åstrand tittar på den stereotypa manligheten från flera olika håll i "Male hysteria"

Manliga stereotyper

Male hysteria vänder och vrider på manligheten och ställer samtidigt en hel del frågor. Var kommer de manliga stereotyperna ifrån?

– Utan fungerande manlig förebild har jag ändå haft huvudet fullt av ”manliga” fantasier. Fantasier om kvinnor och om styrka, explosioner och förstörelse. Var kom de fantasierna ifrån?, skriver Ola Åstrand.

Male hysteria har vernissage i konsthallen, Kulturens hus, lördag den 31 augusti.

Ola Åstrand deltar även i ett konstnärssamtal under litteratur-och konstbiennalen Bok&Bild den 26 oktober.

Text: Therese Hedman

Bild: Ola Åstrand

23 augusti 2019

Logotyp